Istanbul je dobio novi futuristički radiotelevizijski toranj, koji izgleda kao da je s druge planete.

Toranj visok 369 metara dizajnirala je kompanija Meike Altinisik Architects (MAA), a njegova silueta se mijenja kada ga gledate iz različitih uglova, odnosno iz različitih dijelova grada. Osim toga, oni koji se popnu na toranj mogu vidjeti i Evropu i Aziju, piše portal Kliks.

Impresivna građevina sadrži oko 125 transmitera za emitovanje, a u njoj se nalazi i dvospratni restoran te terasa za posmatranje panorame ogromne metropole kao što je Istanbul.

U tornju se organizuju izložbe, a dio njega su kafić, medijski prostori i drugo. Liftovi su postavljeni s spoljne strane strukture i podižu posjetiocena visinu od 180 metara. Na vrhu tornja je čelični jarbol visok 145 metara, koji podupire betonsko jezgro visoko 203 metra. Sve u svemu, ako se uzme u obzir nadmorska visina, vrh tornja dostiže 589 metara.

Naravno, prilikom dizajniranja i izgradnje je u obzir uziman uticaj vjetra, tako da su obavljena testiranja kako bi se osigurala stabilnost.

Toranj predstavlja spoj inovativne arhitekture i inžinjerstva, a njegov cilj je da predstavlja osjećaj kretanja i promjene koje brda, kultura i topografija Istanbula predtsvljaju.

Kada je riječ o telekomunikacijama, toranj je u funkciji od novembra 2020. godine, a javnosti će vrata otvoriti ovog proljeća.