Američki predsjednik Donald Trump stigao je u Singapur gdje će 12. juna sa sjevernokorejskim liderom Ki Jong-unom razgovarati o denuklearizaciji korejskog poluotoka. Lideri SAD-a i Sjeverne Koreje sastat će se na otoku Sentosa koji ima mračnu prošlost.

Sentosa je vrhunska turistička lokacija koja ima predivne plaže, kockarnice i najbolje golf terene u Aziji, piše Guardian. Iako Sentosa znači “mir i spokoj”, nekada je služio kao japanski logor za britanske i australske zatočenike nakon njihove predaje Japanu 1942. godine.

Osim toga, ovaj otok je bio mjesto pogubljenja velikog broja Kineza koji su živjeli u Singapuru, uključujući i civile, koji su bili osumnjičeni da su sudjelovali u aktivnostima protiv Japana. Ubistva su uglavnom izvedena na plaži koja je sada golf igralište s 18 rupa.

Do 1972. godine otok Sentosa je bio poznat kao “Pulau Belakang Mat” što u bukvalnom prijevodu znači “otok smrti s leđa” Preimenovan je nakon što je vlada odlučila ovaj otok pretvoriti u odmaralište.

Guardian piše da je ovaj otok, bez obzira na mračnu prošlost, idealno mjesto susreta Donalda Trumpa i Kim Jong-una, jer se nalazi samo pola kilometra od južne obale glavnog otoka Singapura, nudi privatnost i osamljenost, a lako ga je i osigurati.

Glasnogovrnica Bijele kuće Sarah Sanders u utorak je saopćila da će ovaj historijski sastanak biti održan u hotelu Capella na singapurskom otoku Sentosa. Ranije tog dana Trump je na Twitteru napisao kako bi taj sastanak mogao biti početak novog, velikog prijateljstva.