Kako da provedete idealan dan u nemačkoj metropoli. “Čikago na Majni”, kako ga nazivaju zbog visokih zgrada, nudi i veliki broj prelepih parkova i zanimljivih muzeja.

Stari imperijalni grad Frankfurt na Majni važi za finansijski centar Nemačke, ali i mesto gde može da se provede zanimljiv vikend. Zbog visokih zgrada nazivaju ga i “Čikago na Majni”, ali kada se stigne do centra vidi se mnoštvo starih zdanja, tradicionalnih kuća, zanimljivih muzeja, kao i prelepih parkova.

10.00

Romemberg je staro jezgro grada, pešačka zona, trg nepravilnog oblika sa fontanom i nekoliko prelepih zdanja. Ovde se nalaze kafići, suvenirnice, kao i 11 zgrada građenih od 15. do 18. veka. Ispred stare gradske kuće se slikaju svi turisti, kao i ispred nove iz 1908. i gotskih crkava Sveti Leonard i Sveti Nikola. Tu je i Istorijski muzej (koji je otvoren još 1878. godine) kao i šest kuća koje krase tradicionalne grede.

11.00

Volfgang Gete, najpoznatiji nemački pisac, rođen je u Frankfurtu, a kuća u kojoj je živeo do 1765. godine još može da se vidi. Unutrašnjost je odlično sačuvana, kao i nameštaj i lutke, kojima je Gete izvodio predstave za roditelje kao dečak. Pored je galerija posvećena slavnom piscu, a može se videti i drvena Gete kula, visoka 43 metra, sa koje se pruža lep pogled na grad.

12.00

Turm kula je jedini ostatak srednjovekovnih zidova koji su čuvali Frankfurt. Pored je Berza iz 1879. godine, jedna od najstarijih u svetu.

14.00

U Zenkenberg bašti se nalazi izuzetno zanimljiv Prirodnjački muzej, jedan od najvećih na svetu. Ovo je odlično mesto za porodice, jer može da se vidi najveća evropska izložba dinosaurusa i ptica i dobije predstava o kompletnom biodiverzitetu.

16.00

Više od 4.500 životinja živi u Zoo-vrtu koji se prostire na 32.000 hektara. Zoo-vrt je osnovan 1858. godine, a zanimljiv je po specifičnim oblastima poput Grzimek kuće u kojoj se nalazi kompletna fauna kao na Madagaskaru. Egzotarijum je još jedno mesto koje ne treba propustiti, kao ni Borgori šumu sa čovekolikim majmunima.

18.00

Palmengarten je jedna od najlepših botaničkih bašta u Nemačkoj koju treba da posete svi koji se zateknu u ovom gradu od proleća do jeseni. Ovde su nastupali najpoznatiji svetski izvođači, počev od Bafalo Bila, koji je 1890. godine izvodio šou “Divlji zapad”. Pored razgledanja egzotičnih biljaka, može da se iznajmi čamac, dođe na piknik, uživa u tišini…

19.00

U srcu Frankfurta nalazi se zgrada Opere. Ova zgrada u renesansnom stilu bila je uništena tokom rata, ali je sada Trg Opere jedan od najlepših u gradu.

20.00

Najprometnija pešačka zona je Hauptvaše, jer su među istorijske zgrade ušuškani restorani i kafići. Zanimljivo je videti Baroknu kuću straže u kojoj se nalazio zatvor, vojni štab i policijska stanica, a sada je kafić. Ovde se nalazi i podzemni šoping-mol i bezbroj mesta gde mogu da se kupe ukusne kobasice sa kupusom.

Izvor: (Novosti)