NE vidi se rešenje problema sa hostelima koji se nalaze u stambenim zgradama, jer su se mnogi vlasnici dosetili da ih od 1. januara ove godine preimenuju u apartmane.

Zbog odluke da hosteli više ne mogu da se nalaze u stambenim zgradama, ukoliko se ostali stanari ne slažu, vlasnici koji nisu dobili dozvolu skupštine stanara preimenovali su ih u apartmane, ali se u njihovom poslovanju ništa nije promenilo. Saglasnost skupštine stanara je trebalo da hostelima obezbedi sigurnost poslovanja da ih niko neće prijavljivati i žaliti se inspekciji. Međutim, ispostavilo se da većina zgrada u kojima su već otvoreni hosteli nemaju izabrane skupštine stanara, pa vlasnici hostela nema sa kim da sklope ugovor. Tamo gde se skupštine stanara nisu složile da se u ulazu nalazi hostel – vlasnici su ih preimenovali u apartmane.

– Kao stanari zgrade svi smo potpisali da želimo da se hostel iseli iz našeg ulaza, a vlasnik se dosetio i preimenovao objekat u – apartmane – kaže Gordana Vukojčić, predsednik skupštine stanara u Knez Mihailovoj 21.

– Devet godina vlasnik hostela nije plaćao održavanje, njegovi gosti nam u pola noći zvone na interfon, lift su pokvarili i sada kofere vuku stepenicama. Hostel se nalazi u potkrovlju naše zgrade iz 1939. godine i tek je sada poslao zahtev za legalizaciju. Svima smo se žalili i umesto da ga zatvore, samo je kategorisan u sobe za izdavanje. Ni dinar ne daje za čistačicu, niti želi da učestvuje u popravci lifta.

S druge strane, vlasnici hostela smatraju da su dovedeni u šah-mat poziciju, jer se hosteli svuda u svetu nalaze u centru grada. Žarko Gvero, predsednik Ferijalnog i hostelskog saveza kaže da veliki problem imaju i Zagreb i Sarajevo i da jedna uredba ne može da ga reši.

– Naš predlog je bio da se uporedo napravi pravilnik za apartmane i hostele i tako uvede red – kaže Gvero.

– Ukoliko se propiše da hostel mora da poštuje kućni red da ima zaposlenog koji dežura, određen broj toaleta i ostale standarde, stanare neće uznemiravati buka, gosti koji uriniraju po hodniku, higijena, oni koji spavaju po stepeništu i slično.

Gosti hostela se već tri godina beleže u statistici i redovno uplaćuju boravišnu taksu, a objekti su registrovani u APR i plaćaju porez. Gvero veruje da je vreme da se kategorišu hosteli i dobiju određen broj rančeva ili trouglova, kao hoteli zvezdice.