Do prije nekoliko decenija, Marmaris je bio malo ribarsko naselje i nosio je naziv Fiskos. Danas slovi za jednu od najljepših destinacija na turskoj obali ili, drugim riječima, mjesto na kojem možete uživati tokom cijele godine, jer temperature rijetko padaju ispod 20 stepeni Celzijusa.

Turska obala je iz godine u godinu sve privlačnija bh. turistima, što zbog sjajnih aranžmana i ponude, što zbog prirodnih ljepota u kojima je moguće uživati čak i van ljetne sezone.

Iako je nešto skuplji od, recimo, Antalije – grad Marmaris je definitivno jedna od lokacija koju vrijedi posjetiti. Prije nego je u svijetu proglašena pandemija koronavirusa, koja je nanijela ozbiljan udarac turističkom sektoru, Marmaris je svakog ljeta posjećivalo nešto više od pola miliona ljudi.

Udaljen 150 kilometara od aerodroma Milas, 100 kilometara od Bodruma i 80 kilometara od Kusadasija – Marmaris važi za biser egejske obale.

Poznat je i kao grad koji ne spava, odnosno lokacija na kojoj 24 sata u sedmici možete pronaći niz interesantnih dešavanja. Duž cijele obale otvoreni su barovi, kafići i restorani – što privlači veliki broj turista koji nakon dugog dana na plaži žele uživati u bogatom noćnom životu i sjajnoj turskoj gastronomiji.

Vrijedi naglasiti da je tokom ljeta dostupan i taksi s kojim možete posjetiti neke od turskih i grčkih otoka, a najpopularnije su posjete Rodosu.

U Marmarisu se možete sunčati na više od deset kilometara obale. Plaže su prilagođene djeci i odraslima, a pjesak je uglavnom crn i šljunkovit. Gornja polovina plaža je prekrivena suncobranima i ležaljkama koje je moguće iznajmiti po vrlo jeftinim cijenama. More je toplo, čisto i idealno za plivanje. Ukoliko želite posjetiti neke od obližnjih plaža – koristite bus dolmuš.

S druge strane, više o historiji grada možete saznati kroz posjetu Zavičajnom muzeju Kaparcuk (dvorac Marmaris) u kojem nakon posjete možete kupiti suvenir i odmoriti uz šoljicu kafe. Ulaz košta 6 KM, a unutar dvorca smješteno je sedam velikih galerija sa posebnim artefaktima sa drevnih nalazišta u okolini.

U zimskom periodu u ovom gradu boravi oko 30 hiljada ljudi, a ljeti se taj broj povećava na 300 hiljada. Prema riječima lokalnih turističkih vodiča, među posjetiteljima su parovi, cijele porodice, velike i manje grupe ljudi… U ponudi je nekoliko stotina hotela, a više od 90 posto kapaciteta je popunjeno tokom cijele sezone.

Interesantne lokacije u blizini Marmarisa:

Nedaleko od bisera egejske obale nalazi se Efes, jedan od najljepših i najbolje očuvanih drevnih turskih gradova. Turisti ovdje mogu obići ostatke jedne od tri najznačanije antičke biblioteke – Celzijusove biblioteke. Znate li da legenda kaže da je Djevica Marija posljednjih nekoliko godina života provela samo pet kilometara od Efesa? Priča kaže da se ona ovdje sklonila odmah nakon sinove smrti, a na tom mjestu danas se nalazi kapela koju redovno posjećuju kršćani.

Kanjon stalagmita Pamukale također se nalazi u blizini Marmarisa. Terase Pamukalea zatrpane su potocima hladne i tople vode, a prema legendi – kupanje u ovoj vodi podmlađuje ljude.

Još jedna legenda govori o ostrvu Kleopatra, gdje se navodno istoimena egipatska kraljica kupala prije više od 2.000 godina. Ova destinacija svake godine privlači veliki broj posjetitelja zbog kristalno čiste vode i prelijepih plaža na kojima se nalazi bijeli pijesak – koji navodno pomaže u liječenju opekotina.

Znate li da se u Efesu davno nalazilo jedno od sedam svjetskih čuda? U pitanju je hram boginje Artemide, nekad najveće građevine u Grčkoj i najljepše u Efesu. Okružen sa 127 stubova (visine 18 metara) koji su raspoređeni u četiri reda, u njegovom centru je bila statua Artemide (visine 15 metara) napravljena od zlata i slonovače. Osvjetljavale su je upaljene baklje. Hram je srušen 262. godine i danas je vidljivo samo nekoliko njegovih ostataka i jedan čitav stub.

Posljednja lokacija koju ćemo vam preporučiti, a uz koju se veže tragična priča je Kizkumu plaža. Jeste li ikad poželjeli hodati po vodi? Ovdje možete uraditi nešto slično. Naime, zbog vrlo plitkog mora moguće je hodati nešto više od 600 metara prema otvorenom moru. Ovo mjesto je poznato i kao Isusova plaža.

Tragična legenda iza nastanka ovog puta prema otvorenom moru zvuči ovako: U blizini ove plaže nekada živjela kraljevska porodica. Princeza se zaljubila u lokalnog ribara te je zbog susreta s njim nerijetko bježala iz dvorca. Nakon što je njen otac (kralj) saznao za ovu vezu, protjerao je ribara iz grada – što je slomilo princezino srce. Nastavila je posjećivati plažu i čekati povratak svoje velike ljubavi. Kad god bi otišla na plažu u ruci je nosila šaku pijeska i bacala je u more kako bi napravila put koji vodi prema ribaru. Nakon što je kralj otkrio njen plan, poslao je čuvare da je dovedu kući. Međutim, bježeći od njih – princeza je pretrčala nekoliko stotina metara plaže i zatim pala u otvoreno more.