Moglo bi se reći da stižu pomalo iznenađujuće vesti iz Azije – Tajvan je sankcionisao upotrebu mačaka i pasa za potrebe ishrane, i time je postao prva zemlja u Aziji koja je u potpunosti zabranila upotrebu mesa od pasa i mačaka za spremanje jela. Ovaj zakon podrazumeva i druge sfere trgovine i posedovanja mesa ovih životinja. Evo o čemu se radi…

Glavni kamen spoticanja mnogih putnika koji se upute u Aziju u pokušaju da istraže kulturu i mentalitet ovog dela sveta, jeste tradicionalna kuhinja azijskih zemalja. Osim što su pirinač i riba (često živa) dominantna vrsta hrane u Aziji, tu su i druge specifične životinje, koje ostatak sveta ne bi ni pomislio da upotrebi za prehranu. Naravno, reč je o psima i mačkama na prvom mestu.

Naravno, danas su stvari drugačije, postoje veliki restorantski lanci koji garantuju široku paletu ukusa, iako postoji ona druga strana, rame uz rame popularna sa “konvencionalnom” hranom.

Novi zakon na Tajvanu propisuje da svi ljudi za koje bude utvrđeno da su jeli meso pasa ili mačaka, mogu snositi novčanu kaznu od 1600 dolara do 8000 dolara.

Ovaj nesvakidašnji zakon podrazumeva i prodaju, posedovanje i kupovinu mačijih i psećih leševa.

Tajvan zabranio meso od pasa i mačaka

Zakon utican od strane nove tajvanske predsednice

Mnogi kažu da je trend čuvanja kućnih ljubimaca porastao na Tajvanu od trenutka stupanja na vlast novoizabrane predsednice Tajvana – Tsai Ing-wen. Ona je tokom svoje kampanje ponosno isticala činjenicu da je udomila čak tri psa i dve mačke.

Ovime je Tajvan postao prva azijska država koja je istupila protiv ubijanja pasa i mačaka zarad mesa, i time postavila pravi primer ostalim zemljama regiona.

Ipak, dug put je pred njima, kako kažu borci za prava životinja na Tajvanu, jer recimo samo u Kini svake godine čak 10.000 pasa bude ubijeno za potrebe festivala psećeg mesa – Julin.