Prvi vikend u junu je, već drugu godinu zaredom, rezervisan za dobar provod na rijeci Neretvi, sa plemenitim ciljem zaštite prirode i promocije Konjica i okoline, u organizaciji Udruženja građana Zelena Rijeka Konjic.

Druga Neretva Media Regata održana je 2. i 3. juna 2017. u selu Džajići.  Jedan od sponzora projekta, SD Neretva Rafting – Džajića buk, obezbijedio je smještaj, hranu i piće za učesnike. Učesnici su imali priliku da se zabave i uživaju u izložbi fotografija Bosne i Hercegovine autora Amela Salihbašića, te u muzici do sitnih noćnih sati.

Učesnici ove regate su bili predstavnici medija sa prostora Bosne i Hercegovine i regije. U samom spustu učestvovala su 22 medija, koji su se takmičili u raftingu od Džajića buka do Stare ćuprije u Konjicu. Sam spust je trajao oko sat vremena, obzirom na vodostaj Neretve, dok događaj traje dva dana, uz popratne aktivnosti. Prvi na cilju, u najkraćem vremenskom roku, bio je čamac pod pokroviteljstvom turističke agencije Visit Konjic, na kojem su se nalazili predstavnici tri medija (TV kuća Kanal 6, dnevne novine Dnevni Avaz, te portali gdjeizaci.ba i treci.ba).

Organizatori regate su uspjeli na jedno mjesto okupiti više predstavnika turističke zajednice općine Konjic, te su obezbijedili podršku od strane turističkih agencija Neretva Rafting – Džajića buk, Visit Konjic, Tudup Raft, Raft Kor, Travel Konjic, Ines Raft i Ambasada Neretva – Rafting  Salihamidžić.

Jedna od aktivnosti regate je bila i posjeta Titovom bunkeru (D0 ARK) u Konjicu, kulturno-historijskom spomeniku iz doba Hladnog rata. Učesnici su imali priliku saznati nešto više o gradnji i namjeni ovog podzemnog skrovišta te su imali priliku vidjeti i 132 instalacije na temu Hladnog rata, koje su postavljene u okviru Bijenala savremene umjetnosti. Podršku ove aktivnosti je obezbijedilo Udruženje građana Prvi Korak iz Konjica, te općina Konjic.

Regata je podržana od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH, te od strane Turističke zajednice HNK/HNŽ.