U holu Radio televizije Srbije, otvorena je izložba “Jovanka Broz – u boji”. Prvi put pred publikom su originalni odjevni predmeti nekadašnje prve dame Jugoslavije

Izložba „Jovanka Broz – u boji“, u Takovskoj 10 od 17. septembra, prvi put predstavlja originalne odjevne komade iz jedine kolekcije Jovanke Broz koji su bili daleko od javnosti gotovo sedamdeset godina.

„Haljine podsjećaju na jednu etiku i estetiku forme. Podsećaju na ono na šta je ona obraćala pažnju, a to je poštovanje forme i etikecionih pravila. Ono što je dobro, ove haljine na određeni način svjedoče vremenu u kome je živjela. Mogu biti predmet istraživanja za neke buduće generacije”, rekao je za RTS jedan od autora izložbe Igor Todorović.

Na otvaranju izložbe bila je potpredsjednica vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je kazala da je Jovanka Broz bila “i dama i ratnica” i objavila forografije sa otvaranja na Instagramu. Izložba će biti otvorena u holu RTS-a do 30. novembra 2021. godine.

Jovanka Broz, rođena Budisavljević (1924–2013) bila je prva dama Jugoslavije i supruga predsednika SFRJ Josipa Broza Tita od 1952. do 1980. godine, borac NOB-a, potpukovnik JNA. Iako na čelu socijalističke zemlje, glamur i luksuz kao životni stil činili su da Tito i Jovanka budu u ravnopravanom položaju sa svjetskim liderima i kulturnom elitom.

Na RTS-u je ovih dana u emisiji „Mira Adanja Polak – ekskluzivno“, prikazan dio obimne garderobe Jovanke Broz.

Sa Mirjanom Menković, muzejskom savjetnicom u Etnografskom muzeju i Oljom Mrđenović, kostimografom i predstavnikom porodice Broz Mira Adanja Polak je razgledala garderobu nekadašnje prve dame koja je bila spakovana u 55 kutija koje nijesu otvarane 8 godina, a 4 godine stajale su u Etnografskom muzeju u Beogradu, piše na stranici adanja-polak.com.