Dalibor Dado Ćetković se od početka 2021. predstavio na više od deset kolektivnih izložbi u svijetu, uglavnom u onlajn formi, a publici je dostupna i njegova samostalna onlajn postavka.

rnogorski slikar Dalibor Dado Ćetković jedan je od rijetkih umjetnika koji u vrijeme pandemije virusa korona nije mirovao i pauzirao sa predstavljanjima, već je iskoristio vrijeme da pomjeri granice vizuelnog prikazivanja svojih djela i putem interneta i onlajn platformi se predstavi publici sa svih strana svijeta.

Od početka 2021. godine pa do danas bio je učesnik više od deset kolektivnih izložbi u svijetu, uglavnom u onlajn formi, a realizovao je i dvije samostalne virtuelne izložbe. U razgovoru za “Vijesti” on najavljuje i predstojeća izlaganja u Evropi i regionu i ponosno kaže da je na većini dosadašnjih izložbi bio jedini umjetnik iz Crne Gore.

“Svoje stvaralaštvo predstavio sam u više zemalja, počevši od Turske i to na tri izložbe u organizaciji ArelArt galerije sa sjedištem u Ankari, zatim u Indiji, Bangladešu, Južnoj Koreji, Indoneziji i tako dalje, kao i u više zemalja Južne Amerike, a preko projekta ‘Drugačiji svijet je moguć zauvijek u miru’ organizuju se simultane izložbe u više od 120 zemalja svijeta na kojima sam likovni predstavnik Crne Gore”, objašnjava Ćetković.

On podsjeća da je krajem avgusta 2020. godine priredio i svoju prvu virtuelnu samostalnu izložbu.

“Krajem avgusta prošle godine priredio sam i, prvu virtuelnu, samostalnu izložbu slika na kojoj sam premijerno predstavio novi ciklus slika na kojem radim, a objavio sam je na mom Jutjub kanalu. Tu izložbu sam uradio u video slajd formi (slide show) i imala je veliku zapaženost, što me posebno raduje. Iza tog projekta su veliki rad, brojna odricanja i neprespavane noći”, kaže Ćetković.

Narednu, drugu virtuelnu, a 16. samostalnu postavku predstavio je na platformi gdje se postavka slika može sagledati najbolje putem aplikacije Artsteps koja posjetiocima nudi svojevoljno kretanje kroz galerijski prostor, prilaženje slici i posmatranje iz različitih uglova.

“Kada se klikne na sliku prikazuje se naziv i opis, zatim imate opciju da kliknete ‘Play’ dugme i pokreće se automatski video obilazak. Za bolji ugođaj, ja sam snimio i postavio muzičku pozadinu pa sam takav video objavio na Jutjubu (https://www.youtube.com/watch?v=V2YLwJxRKhE). Na ovaj korak sam se odlučio jer je likovnim umjetnicima značajan svaki vid prezentacije svojih radova. Tako i virtuelne izložbe imaju svoje mjesto u tome. Želio sam da prijateljima i u Crnoj Gori i širom svijeta koji nijesu fizički mogli da prisustvuju otvaranjima mojih izložbi u galerijama pružim mogućnost da se približe mojim djelima u virtuelnom galerijskom prostoru. Kompletnu produkciju sam uradio sam. Da bi izložba bila verifikovana potrebno je da se na nju osvrne i likovna kritika. Tako je o mom stvaralaštvu govorio doktor teorije savremene umjetnosti dr Milun Lutovac pa se u opisu videa na Jutjubu nalazi njegov tekst na engleskom jeziku”, ističe Ćetković.

U okviru te postavke Ćetković prikazuje veće formate iz ciklusa “Antares”, a pošto nije želio da optereti galerijski prostor odabrao je deset svojih radova u velikom formatu i jedan manjih dimenzija.

“Zbog još uvijek aktuelne pandemije virusa korona slika ‘Izolacija’ (150x100cm), simbolički, našla je mjesto u izolovanoj prostoriji Artsteps galerije. Ona je nastala prošle godine, a inspiracija za nju je sadašnje vrijeme u kojem živimo. Slika koja je takođe zavrijedila najviše pažnje je taj pomenuti manji format za nazivom ‘Biser u oku’ dimenzija 60x80cm koju sam postavio na odvojenom zidu u centralnom prostoru. Orlovi su prisutni jer su većem broju publike posebno privlačili pažnju”, kaže Ćetković.

Jedna od skorijih međunarodnih postavki na kojoj je Ćetković zastupljen je Internacionalna izložba vizuelnih umjetnika “Retrospekcija” gdje se predstavlja svojim djelom “San u snu” (Dream in a Dream) koje je rađeno 2020. godine u tehnici ulje i akrilik na platnu. Pored njega, na izložbi su zastupljeni umjetnici iz: Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Holandije, Indonezije, Njemačke, Francuske, Maroka, Filipina, Indije, Italije, Japana, Rumunije, Malte, Sjeverne Makedonije…

On u razgovoru za “Vijesti” ističe da nije jednostavno i svima dostupno učešće već je neophodno da umjetnik i djela sa kojima aplicira zadovoljavaju određene kriterijume i prođu selekciju žirija. Organizatori ove izložbe su iz Indonezije i ističu da je u pitanju “događaj koji je istorijski važan za sve umjetnike koji su zastupljeni”. Postavka je dostupna na Jutjub kanalu “Ridwan Rupa”, kao i na profilima Dalibora Dada Ćetkovića na društvenim mrežama…

“Bogatstvo i raznolikost izlagača upija i nadahnjuje intuitivnom slobodom i predstavlja kosmopolitsko polje razmišljanja. Umjetničko djelo uvijek predstavlja dijalog između tradicije, odnosno prošlosti, i znakova sofisticiranosti u sadašnjem vremenu, i to u svakodnevnom životu, što socijalnu situaciju umjetnikove podsvijesti čini uvijek dinamičnom”, kažu organizatori.

Pored ovoga, Ćetković se predstavio i domaćoj publici na 76. Tradicionalnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, ali je zastuopljen i na nedavno otvorenoj, neobičnoj tematskoj izložbi “Fragment” u organizaciji Pragmata kolektiva sa sjedištem u Londonu.

“Na toj izložbi učestvuje 200 umjetnika iz cijelog svijeta, a ja sam jedini učesnik iz Crne Gore. Uskoro će moji radovi biti prikazani u Norveškoj i Španiji, ali i na još nekim izložbama u svijetu i regionu”, otkriva on.