Naučnici su po prvi put od 19. veka otkrili veliki prazan prostor koji bi mogao da predstavlja novu tajnu odaju u Keopsovoj piramidi. Pročitajte kako je došlo do ovog neverovatnog otkrića, i zašto su egipatske piramide sada još misterioznije.

Japanski i francuski naučnici koji su otkrili skrivenu prostoriju, saopštili su da je prazan prostor dubok oko 30 metara i visok nekoliko metara.

Tajna odaja se nalazi iznad Velike galerije
Još uvek nije poznato koja je svrha ove odaje, niti to da li je uopšte izgrađena sa idejom da ima neku svrhu. Novootkrivena prostorija obeležena je samo belim tačkicama.

Kad poznajete piramidu i znate njena savršenstva, neobično je pomišljati da je ta šupljina slučajno tu”, izjavili su naučnici.

Postoji teorija da su radnici ostavili šupljinu da bi od težine piramide zaštitili vrlo uzak krov, međutim, jedan od istraživača tvrdi da je za takvu svrhu ova odaja prevelika.

Posetioci Keopsove piramide u Egiptu mogu doći do Velike galerije (najveće odaje otkrivene do sad u piramidi) tako što će proći kroz jedan veliki tunel, ali izgleda da nova odaja nije povezana sa bilo kojim poznatim unutrašnjim prolazom.

Kosmički zraci su pomogli naučnicima da pronađu ovu odaju
Ovo otkriće naučnici su izveli zahvaljujući kosmičkim zracima odnosno elementarnim česticama koje se zovu mioni.

Kako bismo bolje razumeli njenu unutrašnju strukturu, skenirali smo piramidu koristeći mione koji su nusprodukt kosmičkih zraka”, navode naučnici.

Mioni imaju neobično svojstvo da vrlo slabo reaguju sa materijom pa mogu, poput rendgena, da prodru kroz debele slojeve čvrstih materijala, kao što su kameni blokovi piramida.

Naučnici su ovaj pronalazak nazvali “velikim otkrićem” koji pokazuje kako savremena fizika može da baci novo svetlo na svetsko arheološko nasleđe. A kakvi su vaši utisci iz piramide faraona Keopsa u Egiptu? Ako planirate uskoro da posetite ovu mističnu destinaciju, bilo bi dobro da se pripremite uz ove savete kako bi vam boravak tamo bio nezaboravan.