Treći Festival ulične umjetnosti Sarajevo bit će otvoren u petak, 7. jula, u 17 sati nastupom Gudačkog kvarteta MAS. Slogan ovogodišnjeg festivala glasi “Tvoj grad, tvoja umjetnost za vrijeme kojeg će brojni umjetnici i umjetnice imati priliku da prezentuju svoj rad.

Program nastavlja Arlekin iz Makedonije sa svojim klaunovskih i cirkuskim vještinama i žongliranjem, dok će u Radićevoj ulici biti upriličeno otvorenje samostalne izložbe Nine Komel. U 21 sat festival se seli u Sarajevski ratni teatar gdje će biti prikazani dokumentarni filmovi “Trenutak sreće”, “Budimo gradić” i “FUU 2015” posvećeni uličnoj umjetnosti.

Drugog dana Festivala ulične umjetnosti u 11 sati bit će otvoren Art Market u Velikom parkukoji će trajati do nedjelje do 20 sati. Art Market će zvanično biti otvoren koncertom udaraljki nakon kojeg će posjetitelji moći poslušati “Poezija za sve” Mirjane Đan. Nešto kasnije, u 14:30 sati slijedi “Ples iznad svega – od tanga do hip-hopa”.

U 13 sati će u Radićevoj ulici Ahmed Gabr predstaviti umjetničke tetovaže rađene kanom, a Maida Hodžić će izložiti radove pod nazivom “Futurizam” dok će u 14 sati Denis Štrbo imati izložbu fotografija “Crno bijeli svijet”.

U 17 sati slijedi “Artist talk” sa umjetnicom Ninom Komel i otvorenje izložbe “Scream Sarajevo” Romana Kuduzovića u 19 sati. U 20 sati bit će otvorena izložba “Vinil” i prikazani dokumentarni filmovi o uličnoj umjetnosti.

U 20:30 sati ispred Tržnice će biti održan koncert iznenađenja na kojem će nastupiti Kombinovani sastav braće Hadžiosmanović i Irhad Baručija street impro.

U nedjelju, 9. jula, od 10 sati u Velikom parku počinje i dječiji program sa muzičko-scenskom, teatarskom i gimnastičkom radionicom. Najmlađi posjetioci imat će priliku da se druže sa Arlekinom i upoznaju klaunovske i cirkuske vještine žongliranja. U 16 sati u Ulici Maršala Tita nastupa Mirjana Đan sa “Poezijom za sve”.

Papagajka je ove godine objekat od posebnog značaja i specijalna pažnja je posvećena uređivanju i programima koji će biti održani u ovom bloku zgrada. U 18 sati bit će održani Koncerti klavirski trio i klavir solo, a bit će otvorena i izložba “Život bez styla (je nemoguć)”. Zatim slijedi monodrama “Kafana kao zločin” Aldina Tucića i koncert gudačkog kvarteta “Sarajevo Sinfonietta”.

Posjetioci festivala imat će priliku pogledati murale u Papagajci umjetnika Rikarda Druškića, Ljubomira Todorovića i Ljiljane Galušić, kao i obnovljeni mural Mensura Demira i Borisa Stapića u ulici Musala.

Treće izdanje Festivala ulične umjetnosti završit će u papagajci koncertom Jazz ansambla Muzičke akademije predvođenim Sinanom Alimanovicem koji počinje u 21.30 sati.