Jadran d.d. iz Crikvenice, turistička tvrtka koja u vlasništvu na crikveničkoj rivijeri ima 8 hotela, 2 autokampa i turističko naselje započela je projekt postavljanja punionica za električna vozila u svoje hotele. Prvi hotel gdje je postavljena takva punionica je hotel Omorika koji je prošle godine renoviran te mu je podignuta kategorija sa dvije na četiri zvjezdice, a to je ujedno i prva punionica za električna vozila na području Grada Crikvenice te jedina kopnena punionica između Rijeke i Senja…

Od sada će korisnici električnih vozila moći svoja vozila puniti i u hotelu Omorika čime se je taj hotel pridružio vodećim hotelima u Hrvatskoj koji već imaju takvu ponudu poput hotela Esplanade Zagreb, Lone Hotel, Monte Mulini Hotel, Kempinski Hotel Adriatic i drugi. U Jadranu ističu da ovom investicijom žele u svoje hotele privući nove goste, a ovisno o potražnji ponuda će se postupno proširivati i na ostale hotele u grupaciji.

„Nakon početka usklađivanja pojedinih objekata sa normama Eco-labela te ugrađivanja energetski učinkovitih dizalica topline na hotelu Katarina za što smo lani dobili gotovo milijun kuna bespovratnih sredstava od Fonda za zaštitu i energetsku učinkovitost, postavljanjem punionica za električne aute i dalje promoviramo zelenu politiku poslovanja. Danas su trendovi takvi da sve više vlasnika električnih vozila svoja noćenja i obroke planira baš tamo gdje se može puniti automobil. Prema podacima Europske agencije za okoliš 2015. godine u Europi je prodano ukupno 150 tisuća plug-in hibridnih i baterijskih automobila od čega 90% u Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj i Danskoj dok je u Europi prodano u posljednjih pet godina 142 tisuće baterijskih automobila sa trendom rasta svake godine. Samo u Norveškoj je lani od ukupnog broja prodanih automobila bilo preko 20% električnih automobila. Dakle tržište je veliko, a na nama je da svoju ponudu dodatno proširimo na obnovljene hotele te komuniciramo novu ponudu sa tržištima. Želim zahvaliti i jednom od najvećih promotora električnih auti u Hrvatskoj, poduzetniku Saši Cvetojeviću koji nam je savjetima pomogao da se odlučimo za ono što korisnici doista i traže“, izjavio je Dino Manestar, predsjednik Uprave Jadran d.d.

Prema najavama iz Jadrana, punjenje automobila za njihove će goste biti besplatno, dok će se za vanjske goste naplaćivati. Inače, sama punionica je hrvatski proizvod iz Ludbrega proizvođača Ducati komponenti d.o.o. U skladu s nedavno uspostavljenim standardima Europske unije, Ducatijevi “punjači” su kompatibilni sa svim električnim vozilima, a onaj postavljen u hotelu „Omorika“ može puniti dva vozila istovremeno te može napajati vozila maksimalnom snagom od 22 kW odnosno tzv. brzim punjenjem. Uz to, postavljene su i druge vrste utičnica za potrebe usklađivanja hotela sa  bike friendly standardima, navodi se u priopćenju.