Nedaleko od naselja Jablanac nalazi se uvala Zavratnica, jedna od najljepših lokacija na hrvatskoj obali. Svake godine privuče veliki broj turista, a najviše je posjećuju ronioci jer nedaleko od obale u vodi “spava” olupina potopljenog ratnog broda iz Drugog svjetskog rata.

U naselju Jablanac, preko puta otoka Raba kod Senja, svake godine odmara veliki broj turista. Od Jablanca do Zavratnice možete doći pješke šetnicom ili planinarskom stazom, a šetnja će trajati maksimalno pola sata.

Posebna jadranska uvala posjetiteljima nudi kristalno čisto more, mir i tišinu. Ljubitelji ronjenja je posjećuju kako bi istražili olupinu potopljenog broda, koja se nalazi 800 metara od obale i vidljiva je sa obale.

Olupina pripada njemačkoj desantnoj brodici – katamaranu, koji su britanski zrakoplovi potopili 24. augusta 1944. godine. Podmorski istraživač Danijel Frka je za Morski.hr ispričao kako je prilikom istraživanja unutrašnjosti olupine pronašao njemačko-italijanski rječnik, svežanj pisama, isječke iz novina…

Iako je ulaz za domaće stanovništvo besplatan (uz pokaz lične karte), turisti ulaz na Zavratnicu moraju platiti 8 KM (30 kuna).