Sportsko-ribolovno društvo „Bistro Zenica“ ponovno je realiziralo akciju poribljavanja vodotoka rijeke Bosne s mlađi šarana, što je redovna planirana aktivnost ovog udruženja.

Mlađ šarana koja je puštena u rijeku nabavljena je u jednom od mostarskih ribogojilišta, koje ima sve certifikate i kompletnu veterinarsku dokumentaciju o zdravstvenoj ispravnosti ribe. Oko 500 komada mladog šarana je pušteno u vodu na nekoliko lokaliteta u cilju sprečavanja krađe ribe izlovljavanjem od strane krivolovaca, jer kod preseljavanja riba potrebno je sačuvati je četiri do pet dana od krivolova.

Riba šaran svoje prirodno stanište ima u rijeci Bosni i ima sve zadovoljavajuće uvjrtr za rast i razmnožavanje, tako da će i nakon ovog poribljavanja ova rijeka biti obogaćena za narednu ribolovnu sezonu.

U Sportskom-ribolovnom društvu „Bistro Zenica“ ističu da u planu imaju još jednu veliku akciju poribljavanja ribarskih staza na području kojim upravljaju, i da će nova akcija biti realizirana kada dobiju ponudu koja će zadovoljiti sve potrebne uvjete o uzgoju ribe. Prema ovom planu nova akcija poribljavanja zeničkih vodotokova obaviti će se do kraja godine, a planiraju da se poribljavanje obavi s kvalitetnom ribom, i to najvjerovatnije s pastrmkom.

 

(Izvor: FENA)

Share.

Leave A Reply

Close