Deseti međunarodni simpozij ”Muzika u društvu” počet će sutra u Sarajevu, a do 22. oktobra ugostit će više od 50 renomiranih imena iz svijeta muzičke nauke.

Simpozij će biti otvoren predavanjem renomiranog njemačkog muzikologa Helmuta Loosa sa Instituta za muzikologiju pri Univerzitetu u Lajpcigu, koji će govoriti o temi ”World music ili regionalizacija?”.

Umjetničku komponentu svečanog otvaranja simpozija upotpunit će koncert ansambla Etnoakademik naziva ”Veče sevdalinki”.

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu i Muzikološko društvo Federacije BiH organizatori su simpozija, a najavljuju da će izlagači iz 13 zemalja raspravljati o nekoliko glavnih simpozijskih tema kao što su ”Muzikolozi o kompozitorstvu u historiji muzike ‘malih naroda” i ”Etnomuzikolozi o izazovima urbane kulture”, dok će se na području muzičke teorije i pedagogije govoriti o pitanjima muzike u odnosu na historiju, teoriju i praksu.

Pored glavnih tematskih oblasti simpozij će obuhvatiti i teme posvećene novim istraživanjima u segmentu muzikologije, muzičke pedagogije i teorije, te aplikativne (etno)muzikologije, saopćili su organizatori.

 

(Izvor: FENA) 

Share.

Leave A Reply

Close