Istraživanja su otkrila kako se ispod šume nalazi ogroman grad, kompleks veličine Pnom Pena, glavnog grada Kambodže.

U blizini kompleksa Angkor Wat u Kambodži tim arheologa otkrio je ostatke ogromnog drevnog grada. Izgrađen prije 900 godina, na vrhuncu moći Kmerskog carstva, Angkor Wat danas je pod zaštitom UNESCO-a i smatra se jednim od svjetskih čuda.

Tokom prethodnih studija, pomoću snimanja iz zraka i satelitskih fotografija, naučnici su saznali kako u tom području ima mnogo više od onoga što se vidi na površini. No, veliki dio skriven je ispod guste šume i oranica, objašnjava novinar Al Jazeere Tarek Bazley.

“Kako bi vidjeli šta se nalazi ispod bujne šume, arheolozi su na helikopter pričvrstili laserski radar. Zatim su ga poslali da leti veoma nisko i sporo nad područjem površine 1.900 kvadratnih kilometara, ispaljujući na zemlju milione laserskih impulsa svakih nekoliko sekundi. Ovi podaci omogućili su im da naprave nevjerovatno precizan 3D prikaz tog područja – snimili su čak i pojedinačna stabla duž ruba brežuljka. Zatim su, pomoću kompjutera, ‘uklonili’ vegetaciju i dobili sliku površine terena ispod šume”, dodaje.

Topionice i vodeni kanali

Pokazalo se kako je ispod šume ogroman drevni grad, kompleks veličine današnjeg glavnog grada Kambodže Pnom Pena. Među ostalim, otkrili su topionice željeza i složeni sistem vodenih kanala starih 1.400 godina.

Arheolozi širom svijeta neprestano koriste modernu tehnologiju – od satelitskih snimaka do radara, koji prikazuju šta je ispod površine, od bespilotnih letjelica do napredne hemije – često dobijajući precizne podatke, koji im omogućavaju fokusiranje rada na određene tačke.

Očekuje se kako će otkrića u Angkor Watu dovesti u pitanje dosadašnje teorije o razvoju Kmerskog carstva te o ulozi koju su voda i vodeni putevi imali. Kompleks je odavno glavna turistička atrakcija Kambodže, a uskoro će vjerovatno početi privlačiti još više posjetilaca.

Izvor: Al Jazeera

Share.

Leave A Reply

Close