Osma likovna kolonija “Majevica 2016” koja se već tradicionalno održava u prirodnom ambijentu planine Majevice i ove godine okupila je slikare iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Likovnu koloniju pod motom “Umjetnici spašavaju Majevicu” pokrenuo je 2008. godine slikar iz Srebrenika Svjetlan Bešić.

 – “Do sada je na ovo mjesto došlo preko 50 slikara koji su iza sebe ostavili preko 300 djela raznih tehnika nastalih ovdje, uglavnom su to motivi Majevice, predjela oko Majevice, Starog grada Srebrenika. Ekipa nije velika ali je odabrana i nadam se da ćemo se i narednih godina družiti i da ćemo dolaziti ovdje te da će priču o ovoj planini, našem gradu, kantonu i BiH prenositi dalje. Imamo čak i gošću iz Rusije, pa će valjda lijep glas o nama otići i dalje.” – istakao je Svjetlan Bešić, organizator likovne kolonije “Majevica 2016.”

Aktivan odnos slikara prema prirodi ostao je jedan od najvažnijih razloga organiziranja ove likovne kolonije. U prirodnom ambijentu planine Majevice okupljeni slikari pored slobodnih motiva, tradicionalno na svoja platna prenose sliku Gradine – Starog grada Srebrenika, te atraktivne motive prirode kojima Majevica obiluje.
 
 – “Kod Svetlana sam treći put, i to je Svetlanov način okupljanja i upošljavanja nas, onda ovi sadržaji koje on nama priređuje to je nešto što osvaja i pobeđuje i ja sam radostan, čini mi se da sam ušao u tu neku ekipu koja se ne menja.Napravio je ovde jedan raj koji obnavlja i dopunjava i nikad nije isto kao što je bilo prošli put.Ja uvek slikam pejzaže, predele, Svetlan tu doda neki zadatak, najčešće je to tema Gradina,jedna panorama sa Majevice koja je centralni motiv. To je lepo i prosto fino deluje.”- prenosi nam svoje utiske Dejan Krga, slikar iz Beograda

Po prvi put na likovnoj koloniji učestvuju i umjetnice iz Crne Gore Vesna Sušić i Tatjana Bjelović, te su nam kazale svoje prve utiske sa ovogodišnje likovne kolonije.

 – “Prelepo, ovo je divno jedno mesto, sjajni domaćini, mir, tišina, fantastično, ptice cvrkuću, uživancija. Tražila sam jedan motiv iz ovih predela i videla sam taj Stari grad koji je fantastičan i onda sam to uklopila u nešto što ja inače slikam kući uz portrete,mislim da će to biti fina kompozicija.”

  -“Ja volim portrete, a volim i pejzaže, prelepo, predivno, priroda, planina, baš je lepo, ako budem pozvana doći ću ponovo.”

Osma likovna kolonija “Majevica 2016.“ ove godine okupila je deset umjetnika iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Prema riječima Svjetlana Bešića, slike nastale na ovoj koloniji kao i uvijek pronaći će svoje mjesto u galerijama, na izložbama , ali i organizovanim humanitarnim akcijama.

 
Share.

Leave A Reply

Close