Na sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzla je premijerno izvedena predstava “Srebrena krv”, koja govori o sudbini dvojice braće u vrijeme srebreničkog genocida.

U predstavi igraju Nedim Malkočević, glumac Narodnog pozorišta Tuzla, te novinar Faktora Samir Karić.

Priča prati dvojicu braće, Nermina i Kerima, koji u vrijeme pada Srebrenice u ruke zločinačke Vojske Republike Srpske, pokušavaju naći spas bijegom kroz podrinjske šume. Nikad prije golgota Srebreničana na ovako izravan način nije “prodrmala” daske koje život znače. Kroz brze izmjene scena, publika je mogla osjetiti strah i beznađe bjegunaca od smrti, koji ne znaju šta čeka njih niti njihove najmilije.

Da je tako protvrđuju i suze srebreničkih majki koje su nakon posljednjeg naklona, savladane emocijama, zagrlile oba glumca.

Svi u publici kraj predstave su dočekali zatečeni, pa su nakon što su dugim pljeskom ispratili glumce, neko vrijeme ostali sjediti na svojim mjestima.

Inače, režiju predstave potpisuje Malkočević, a glumci u predstavi su autori teksta. Direktor BKC-a Tuzla Edis Bajić uradio je produkciju, a realizaciju predstave pomogla je i Vlada Tuzlanskog kantona.

Share.

Leave A Reply

Close