zgradnja marine Luštica Bay u zalivu Trašte nadomak Tivta je nešto dinamičnija od planiranog tako da će svečano otvaranje ovog objekta biti upriličeno sredinom sljedeće godine. To će biti prva novoizgrađena marina u Crnoj Gori u posljednjih više od deset godina a ponudiće 176 vezova za prihvat brodova do 35 metara dužine, najavljeno je iz kompanije Luštica Development.

“Izvjesno je da ćemo “soft” otvaranje marine upriličiti u martu sljedeće godine, a potom i svečano otvaranje nekoliko mjeseci kasnije. Jako smo ponosni što objekat završavamo nešto ranije od planiranog”, saopštio je Daren Gibson izvršni direktor Luštica Development.

Novoizgrađena marina jedna je od dvije planirane u kompleksu Luštica Bay vrijednom 1,1 milijardu eura koji se gradi na tivatskom dijelu polustrva Luštica.

Novoizgrađena marina jedna je od dvije planirane u kompleksu Luštica Bay vrijednom 1,1 milijardu eura koji se gradi na tivatskom dijelu polustrva Luštica.

Njena jedinstvenost je u tome što se gradi na potpuno infrastrukturno neopremljenom terenu. Pozicija marine je na lokaciji gdje su udari talasa veoma jaki u zimskom periodu, pa su za zaštitu marine projektovana dva lukobrana kao nasute građevine od lomljenog kamena različite granulacije.

Građevinski radovi na lukobranima su završeni i u toku su radovi na kejskom zidu. Konstrukcija marine je izgrađena gotovo bez armiranog betona što je takođe kuriozitet.

“Naša namjera je bila da se konstrukcija projektuje sa što manje armiranog betona radi izbjegavanja korozije armature i zaštite postojećeg ekosistema, odnosno uklapanja u postojeću sredinu. Tako da je ono što je inače bilo jednostavno savladati u armiranom betonu, u našem slučaju postalo izazov na koji smo uspješno odgovorili”, saopštio je Nabil Mičel, direktor izgradnje u Luštica Developmentu.

Za projekat konstrukcije marine Luštica Bay, odgovorni projektant prof. dr Zvonko Tomanović, nagrađen je prošle godine priznanjem Inženjerske komore Crne Gore (IKCG) za dostignuća u struci iz oblasti planiranja i izgradnje objekata.

Kompanija Luštica Development razvija projekat Luštica Bay, novi grad na Jadranu, koji će imati sedam hotela, dvije marine, prvi profesionalni golf teren sa 18 rupa, više od 1000 stanova, 500 vila i gradskih kuća, sportske objekte i sadržaje, kao i druge objekte koji će upotpuniti izgled i funkcionalnost grada.

Izvor: RTCG

Share.

Leave A Reply

Close