Koliko je novca dovoljno poneti na letovanje zavisi od želja, prohteva, navika, ali i od broja članova domaćinstva. Sagovornici Tanjuga dali su, zato, pregled cena u primorskim gradovima, kako biste sami mogli da izračunate koliko novca je dovoljno da ponesete na letovanje.

Ana Nikolić, koja se bavi izdavanjem aranžmana na Tasosu i Sitoniji, kaže da je ove godine primetno znatno veće interesovanje naših građana za letovanje u tom delu Grčke, a primetne su i više cene – kako aranžmana, tako i cene potrepština u supermarketima.

“Po marketima cene nisu značajno više, ali su zato u restoranima korigovane za 10 i više odsto”, kaže Nikolićeva za Tanjug.

Za giros, omiljeni obrok turista u Grčkoj, umesto prošlogodišnjih 2,5 evra, ove godine je potrebno izdvojiti 2,8 evra u Sitoniji, u Neos Marmarasu, u Sartiju je cena ostala 2,5 evra, dok je na Tasosu giros sa 2,3 evra poskupeo na 2,5.

brza hrana

Foto: Profimedia/ilustracija

Računajte da, ukoliko iznajmljujete ležaljke, sistem je na Tasosu i Sitoniji takav da vam iz džepa dnevno istera, kako je rekla, od pet do 15 evra.

Naime, na većini plaža i dalje se ležaljke dobijaju na celodnevno korišćenje uz poručeno piće, ali je primetan trend da se uvodi “minimalna konzumacija” koja uz korisšćenje ležaljke povlači i minimum potrošenih pet, 10 pa i 15 evra na piće ili hranu u baru u čijem su vlasništvu ležaljke.

“Ovo se odnosi na i dalje manji broj barova i na vrlo popularne plaže, ali takve prakse ranijih godina nije bilo, ili bar ne u tolikoj meri. Set od dve ležaljke i jednog suncobrana se može naći za najmanje pet pa do 20 evra, zavisno od kvaliteta i popularnosti bara i plaže”, navela je Nikolićeva.

Ako poručite čuveni nes frape, dodaje ona, platićete od tri do četiri evra, isto toliko košta i malo pivo, dok je veliko 4-5 evra. Ceđeni sokovi su takođe 4-5 evra, a kokteli 8-12 evra.

kokteli

Foto: Profimedia

Ako se opredelite da letujete u Crnoj Gori, računajte na izdatak za ležaljke i suncobran 6-10 evra dnevno, a za dve kafe na plaži potrebno je od 2-3,5 evra. Hrana u restoranima slična je cenama u Beogradu, ali ima dosta restorana sa dnevnim menijem koji uključuje supu, glavno jelo, salatu i piće po ceni od pet evra. Pice, palačinke, i girosi staju od jednog do 2,5 evra. Oni koji su letovali na hrvatskom primorju kažu da su za sve putarine od Beograda do Istre i Dalmacije izdvojili skoro 80 evra.

Ukoliko se građani opredele za letovanje u Italiji, na Siciliji, gotovo je izvesno da će potrošiti celu ušteđevinu. Za sve ležaljke i suncobran na plaži potrebno je izdvojiti bar 15, a ponegde i do 20 evra.

Kad ste već u Italiji, sigurno je da ćete probati i neka tradicionalna jela, a za pastu računajte da ćete po porciji plaćati 10 do 15 evra. Za parče pice treba izdvojiti dva do tri evra, dok cela pica košta od osam do 15 evra.

pica

Foto: Profimedia

Riba je, na primer, skuplja i za nju je potrebno izdvojiti od 15 do 30 evra, a ponegde i više u zavisnosti od vrste. Salate koštaju 7-15 evra, a omiljeni italijanski sladoled od dva do 2,5 evra.

Čest je slučaj da se u Italiji i mesto u kafiću mora platiti i uz račun je onda potrebno dodati još oko evro i po.

Može se uštedeti ako se opredelite za neki od restorana brze hrane, gde porcija nekog italijanskog specijaliteta ili tradicionalnog jela košta do pet evra.

Veći izdatak mogu biti izleti, pa je tako za onaj do Palerma potrebno izdvojiti 50 evra, do Sirakuze 45, a do Etne 25 evra. Vožnja otvorenim autobusom je jeftinija i za celodnevno razgledanje dovoljno je i 10 evra.

Nikolić savetuje da se na put ne kreće bez bar 300 evra u džepu.

turizam

Foto: Profimedia

Nikolićeva je ove godine letovala u Turskoj, ali i na jezeru Komo u Italiji. Govoreći o Italiji, savetuje da birate kafiće i restorane koji nisu na glavnom šetalištu, već su nešto dalje od centra grada.

“Ako želite da ručate, mala pica košta oko 3,5 evra, velika 5,5 evra, ali veliku picu ćete teško ‘savladati’, jer je dovoljna i za dve osobe. Recimo, ako bi uz to išao i kapućino, račun će biti još tri do pet evra veći”, rekla je Nikolićeva.

Može se i uštedeti, savetuje ona upućujući na tzv. aperitivo, koji u vremenu od 18 do 21 sat nudi veliki broj kafića. To znači da za poručeni koktel od šest evra možete da se poslužite i raznovrsnom hranom na švedskom stolu koji stalno dopunjavaju.

“Tako za šest evra praktično dobijate i izlazak i večeru”, kaže ona. Uštedeti se, kako kaže, može i na vodi, jer se u Italiji pije “česmovača” pa nije obavezno kupovati flaširanu vodu.

devojka pije vodu

Foto: Profimedia

Za dnevne potrepštine preporučuje kupovinu u velikim trgovinskim lancima koji su po pravilu na obodu grada, ali su cene niže za oko 30 odsto.

“U restoranima možete da uštedite i tako što ćete poručiti samo glavno jelo, bez predjela. Treba voditi računa, jer ako naručite času vode sa česme, ona košta 50 centi, a neki kafići i restorani uračunavaju i bakšiš za konobare, pa to može biti dodatan nepredviđen trošak”, kaže sagovornica Tanjuga.

Branimir I. iz Beograda kaže da, ako idete svojim autom, za litar benzina evrosuper 95 – potrebno je od 1,15 do 1,19 evra, dok je evrodizel jeftini i staje od 0,95 do 1,15 evra. Ukoliko sednete u neki od kafića u Istri za uživanje u espresu je potrebno od 0,9 do 1,6 evra. “Ako hoćete da jedete picu na obali mora, to košta od šest do osam evra”, rekao je sagovornik Tanjuga. Prema njegovim rečima, ove sezone su lignje skuplje zbog skuplje nabavke, pa je za porciju bilo potrebno izdvojiti od devet do 12 evra. Kilogram kvalitetne bele ribe, brancin ili orada, u restoranima, kako je kazao, košta oko 50 evra. Tartufi sa testeninom koštaju oko 20 evra po porciji, a biftek oko 30 evra. U Hrvatskoj možete kupiti, kako je rekao, domaće crno vino po ceni od oko 3,5 evra po boci od litra.

U proseku ceh za ručak za pet osoba, s predjelom, glavnim jelom, desertom, kafom i dižestivom koji Italijani piju nakon jela – staje oko 100 evra.

Restoran

Foto: Profimedia/ilustracija

Ako se letuje u Antalijskoj regiji, za koju je ove godine manje interesovanje zbog svih dešavanja u Turskoj, za dolmuš (prevoz) treba izdvojiti od 50 centi do tri evra u zavisnosti gde se ide.

Alkohol je skuplji, a primera radi, pivo košta od 4-5 evra, dok koka-kola košta od 1,7 do dva evra, a kafa 1,5 – 1,7evra. Večera bi mogla da košta od 5-50 evra u zavisnosti od izbora.

U Turskoj računajte i na to da se voda kupuje, a savet je da se to čini u velikim marketima i da se kupuju velika pakovanja vode. Ono što je u toj zemlji jeftinije jesu slatkiši, jer Turska ima brojne domaće konditorske firme poput Ulkera.

Share.

Leave A Reply

Close