Sastanak regionalne mreže stručnjaka za nematerijalnu kulturnu baštinu u jugoistočnoj Europi održat će se od 14. do 16. lipnja u Supetru na Braču, a glavna tema bit će koordinacija dviju UNESCO-ovih konvencija – Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine iz 2003. i Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine iz 1972., izvijestili su iz Ministarstva kulture

Mreža stručnjaka pokrenuta je 2007. godine i važna je za razmjenu znanja i dobrih praksi o očuvanju nematerijalne kulturne baštine, a ovaj sastanak na kojemu će biti riječi o koordinaciji dviju UNESCO-ovih konvencija organiziraju hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture, Ministarstvo kulture i UNESCO-ov regionalni ured za znanost i kulturu u Europi u suradnji s Regionalnim centrom za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Sofiji.

Konvencija iz 1972. o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine i Konvencija iz 2003. o očuvanju nematerijalne kulturne baštine jedni su od najratificiranijih UNESCO-ovih normativnih instrumenata te su jedine dvije koje uključuju sustav upisa dobara na prestižne UNESCO-ove popise.

“U svjetlu novih i rastućih izazova koji prijete opstanku i prenošenju kulturne i prirodne materijalne i nematerijalne baštine budućim generacijama, opseg i provedba obiju konvencija otišli su dalje od samoga očuvanja kako bi obuhvatili širok spektar faktora koji idu uz četiri dimenzije održivoga razvoja: socijalnu, ekonomsku, dimenziju okoliša te mira i sigurnosti”, ističe se u priopćenju.

Na konferenciji u Supetru sudjelovat će stručnjaci iz Austrije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Cipra, Grčke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Moldavije, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata te UNESCO-a.

Sudionici sastanka, dodaje se, bit će predstavnici ministarstava kulture i drugih mjerodavnih tijela koja su nadležna za očuvanje nematerijalne kulturne baštine s međunarodnim stručnjacima i predstavnicima UNESCO-a, koji će održati prezentaciju o napretku u provođenju obiju konvencija u svojim zemljama i sudjelovati u raspravama o drugim temama programa.

Ovaj će sastanak ojačati suradnju u zaštiti i promicanju nematerijalne kulturne baštine u Europi i svijetu i biti oslonac za integrirane pristupe u njezinom prenošenju, promicanju i upravljanju, ističe se u priopćenju.

 

Izvor: FENA

Share.

Leave A Reply

Close