Malo poznata grčka ostrva, Samos i Limnos, nova su odredišta naših turista. Najveća atrakcija Limnosa je pustinja Amotines, jedina u Evropi, kao i neobična seoska arhitektura

Kažu da je ljubav nešto tajnovito, lepo i jedinstveno. Odvajkada se tvrdilo da je to ona pogonska sila koja dan čini drugačijim, a život lepšim. Upravo takav je i Samos, biser Egejskog mora, grčko ostrvo koje je savršen spoj bogate istorije i gotovo nestvarne prirode. Na njemu se, već vekovima, brižljivo gaji ljubav prema gostima, tradiciji, bajkovitim pejzažima, dobrom vinu.

To je i rodno mesto matematičara i filozofa Pitagore, boga zadovoljstva Epikura i boginje Here, zaštitnice žena i dece. Upravo na Samosu Heru je ugledao vrhovni bog grčke mitologije Zevs, zaljubio se u nju i oženio je. Prema legendi, tu su proveli najlepše dane svog božanskog života, zbog čega je Hera ostrvu podarila posebne čari koje se posetiocima urežu u sećanje i probude želju za bar još jednim povratkom.

Reč je o severoistočnom egejskom ostrvu koje je blizu obale male Azije, odnosno Kušadasija, što predstavlja savršenu priliku da na letovanju posetite dva kontinenta. Ima izuzetno bujnu vegetaciju i prelepe plaže: od divljih i skrivenih do potpuno uređenih. Krenete li da razgledate ostrvo, uživaćete u arheološkim nalazištima, plažama, planinama, živopisnim selima ili u degustaciji čuvenih vina koja se ovde proizvode od davnina. Smatraju ga i jednim od najzelenijih ostrva, sa prelepim uvalama, šljunkovitim plažama i kristalno čistom moru.

Miris mora, talasi, čempresi, krik galebova, pa tišina. Ako poželite raznovrsnost na letovanju, domaćini će vam preporučiti “dodir orijenta iz Grčke”. To znači da valja otploviti do obale Male Azije i do srpskim turistima dobro poznatog Kušadasija. Na nekoliko sati, na jedan dan. Iz luke Pitagorion ili Vathi do Kušadasija lađom stižete za sat i 15 minuta. Imate dovoljno vremena da razgledate grad, za šoping i ručak u nekom od nacionalnih restorana. U 17 sati po lokalnom vremenu već ste na brodu koji će vas vratiti na Samos.

Ako niste raspoloženi za ovaj izlet, vodiči iz turističke agencije ponudiće vam da upoznate Patmos, malo kamenito ostrvo, poznato po bogatoj istoriji i tradiciji. Od Samosa se do njega plovi oko dva ipo sata. Razgledanje ostrva počinje posetom pećini Apokalipse. Nakon toga, vožnja do mesta Hora i poseta manastiru Svetog Jovana, smeštenom na vrhu brda, iznad luke, koji dominira celim ostrvom i u kojem je u izgnanstvu boravio Sveti apostol Jovan Bogoslov. U pećini je napisao i “Knjigu Otkrovenja”. Grad Patmos sa lukom jedno je od najočuvanijih starih mesta na Egejskom moru, pa je zato i ubeležen u spisak kulturne baštine Unesk-a.

Iz Beograda se avionom lako stiže i do ostrva Lemnos ili Limnos, u severnom delu Egejskog mora, koje je na pola puta između poluostrva Halkidiki i turske obale. Centralno mesto na ostrvu je gradić Mirina, sa brojnim tavernama, popločanim ulicama i zamkom iz vizantijskog perioda sa kojeg se pruža predivan pogled na ceo grad. Plati i Agio Ioanis su ribarski gradići koji su prepoznatljivi po peščanim plažama.

– Ostrvo Limnos je tipičan primer grčke mitologije. Navodno je pripadalo Hefestu, bogu vatre i kovačkog zanata, poznatom po tome što je zbog pada sa Olimpa postao hrom. Po drugom mitu, Limnosom su vladale žene Amazonke, koje su prethodno poubijale sve muškarce na ostrvu – tumači bogatu istoriju ostrva Saša Zarić iz agencije “Ponte”. – Kad je Jason sa svojim Argonautima krenuo u potragu za zlatnim runom, žene sa ostrva su pokušale da ih zavedu, ali na kraju u tome nisu uspele.

Ostrvo zaista pruža miran odmor na obalama Egeja jer ima peščane plaže, od kojih su najpoznatije Riha Nera, Plati, Nevgatis, Feneraki i Tanos, ali i duboke uvale i razuđenu obalu. Najveća atrakcija ovog vulkanskog ostrva je pustinja Amotines, jedina u Evropi, u kojoj je pravi pustinjski, žuti pesak. Kad se umorite od razgledanja, šetnje, od brojki i podataka, a vi u neku od taverni. Ponudiće vam jela od sveže ribe, belo i crveno vino, domaće grčke specijalitete i nešto što sigurno nigde nećete probati: beli sir kalitaki koji se suši u malim, pletenim korpama.

Arheološki lokaliteti, crkve, umetničke galerije, vulkanske stene, neobična arhitektura, domaće poslastice, a pre svega uvale, peščane plaže i čisto more. To je odlika oba ova grčka ostrva na koja su turisti iz Srbije do sada malo zalazili. Ovo leto je prilika da se, avionom, tamo stigne za sat i dvadesetak minuta, da se lepota vidi i upije. Do nekog novog susreta.

HERIN HRAM

– Turistima na Samosu preporučujemo da prvo posete Herin hram, jedno od najvažnijih svetilišta antičke Grčke, gde je po mitologiji, rođena boginja Hera. Obavezna je i kratka šetnja po živopisnom seocetu Pirgos, kao i obilazak mesta Platanakia i Kokari. Do ostrva se lako stiže, oko sat i po od Beograda avionom – kaže Saša Zorić.

SAFARI PREKO PLANINE

Ako već boravite na Samosu i ako u vama ima avanturizma i želje da upoznate nove krajolike, onda je najbolje da se uputite na neobičan safari. Put će vas voditi kroz tradicionalna sela i najšumovitije i najzelenije delove ostva, gde ćete imati priliku da vidite različito bilje i cveće, kao i vrlo retku vrstu crnog bora.

Preći ćete i preko planinskog vrha Ampelos na 1.200 metara nadmorske visine. Safari dalje nastavljate prelepom severnom obalom sve do regije Potami, gde možete da uronite u divno more. A, zatim duž reke, kroz šumu, sve do vodopada Potami, smeštenih tri kilometra zapadno od mesta Karlovasi.

KAMENE KUĆE I VETRENjAČE

Obale Limnosa možete videti i krstarenjem brodom “Kaiki”. Dok uživate u prijatnom kupanju u kristalno plavoj vodi Egejskog mora ili se opuštate na plaži, posada će vam pripremiti ručak.

Domaćini će vas odvesti do početne tačke za šetnju, blizu sela Agios Dimitrios. Svuda oko vas su prelepi pejzaži: drveće puno voća, zemlja puna grožđa, paradajza. Nekoliko minuta možete posvetiti crkvama koje su uvek otvorene. Posle sat vremena šetnje, stiže se do jednog od najvećih i najatraktivnijih sela na ostrvu, Kondias, sa kamenim kućama, slikovitim vetrenjačama, brdima na kojima su načičkani borovi.

Share.

Leave A Reply

Close