Reporter “Života plus” na Malti, koja se ponosi bogatom istorijom, azurnim morem i festivalima. Blaga klima privlači turiste u svako doba godine, a kupanje je prijatno i u oktobru

Malta, ostrvo raskošne lepote, kao iz prohujalih vekova, usred Sredozemnog mora, načičkana je kućama sagrađenim od krečnjaka boje meda, koja se menja u zavisnosti od prelamanja sunčeve svetlosti. Ovaj biser Mediterana prostire se na samo 300 km2 i a ima 400.000 stanovnika. Na svakom koraku, otkrivate tragove bogate istorije, raskošne arhitekture i prelepe zelene, ljubičaste, plave, zlatno žute balkone… Dok šetate uskim uličicama prestonice Valete, popločanim kamenom izglačanim od stopa mnogobrojnih turista, imate utisak kao da iznad vas lebde duhovi vitezova Svetog Jovana Krstitelja, koji su u 16. veku zaustavili prodor Turaka u Evropu. Predvodio ih je veliki vitez Žan de la Valeta, koji je posle pobede nad Turcima sagradio grad-tvrđavu čije zidine dostižu visinu od 50 metara. U velelepnoj crkvi Svetog Jovana Krstitelja nalaze se grobnice najvećih vitezova malteškog reda, dve izuzetno vredne Karavađove slike i raskošni gobleni iz 16. veka. Stenovite obale Malteškog arhipelaga zapljuskuju talasi jednog od najčistijih mora na Mediteranu, sa najvećim salinitetom i providnošću od oko 60 metara. Na plažama od glatkih stena (ima i peščanih) možete da uživate u kupanju u kristalno čistoj vodi, koja se na suncu presijava u azurno plavim i zelenim nijansama. Sezona kupanja traje od maja do oktobra, prosečna temperatura zimi je 16, a leti 30 stepeni, malo je kišnih dana, uglavnom zimi. Zato je ostrvo vitezova savršen izbor za aktivan odmor u bilo koje doba godine, jer njemu ne može da vam bude dosadno. – Turistička ponuda je vrlo raznovrsna, od krstarenja do Plave lagune na ostrvu Komino, Kristalnog i drugih zaliva do organizovanih ekskurzija, ali i individualnih, po željama gostiju. Plivanje s delfinima u Vodenom parku posebno je atraktivno za decu, a za one hrabrije u ponudi je nesvakidašnja “večera na nebu”, na platformi okačenoj o kran, 200 metara iznad mora, preporučuje Suzana Đorić, menadžer agencije “Robert Arrigo&sons”. Na tradicionalnim letnjim festivalima pod otvorenim nebom gostuju umetnici iz celog sveta, jedan od njih je čuveni MTV festival u junu, na kome učestvuju najpoznatiji svetski di džejevi i pevači, a svake godine u februaru, na Festivalu “Lost and found”, okupi se oko 10.000 turista. Omiljeno mesto za izlazak mladih je Pačevil, sa diskotekama i barovima koji rade celu noć podseća na Ibicu. U Valeti možete da uživate u vožnji romantičnim kočijama ili nekoj od bašti sa “živom” muzikom, da obiđete vinske podrume i barovima koji se nalaze na svakom ćošku. Iduće godine, Malta će predsedavati Evropskom Unijom, a Valeta će 2018. biti proglašena kulturnom prestonicom Evrope, pa su se Maltežani potrudili da njihovo ostrvo izgleda još lepše. Nova Gradska vrata na ulasku u prestonicu, najskuplji projekat, nosi potpis slavnog italijanskog arhitekte Renca Pjana. Ovaj kompleks obuhvata i novo zdanje malteškog Parlamenta i velelepne stepenice, koji se izgledom potpuno uklapaju u srednjevekovni ambijent.

Na ostrvu nema kriminala i terorizma, pa je Malta bezbedna destinacija na kojoj se nalazi veliki broj škola za učenje stranih jezika. Mladi uglavnom dolaze da uče engleski (koji je pored malteškog zvaničan jezik), jer dobijaju stipendiju i mogućnost boravka u malteškim porodicama tokom studija. Malteški je interesantna mešavina arapskog, engleskog i italijanskog, zbog čega Maltežani lako uče strane jezike.

DIREKTNI LETOVI OD BEOGRADA

Ovo prelepo ostrvo povezano je sa više od 100 aerodroma u svetu, a od sledeće godine cena letova za Maltu biće mnogo pristupačnija što otvara mogućnosti za još bolju saradnju sa srpskim agencijama – ističe Robert Arigo, poslanik u Parlamentu Malte i vlasnik najveće turističke agencije „Robert Arrigo&sons“, u kojoj radi i četvoro Srba.

Počasni je član Malteško-Srpske zajednice čije aktivnosti, kako ističe, sa zadovoljstvom podržava.

SRBI NA MALTI

Na Malti živi oko 1.500 Srba, među kojima je 20-ak lekara koji su vrlo cenjeni, kao i inženjera, programera. Leti taj broj poraste i do 5.000, zbog dolaska građevinskih radnika, konobara, kuvara.

Dr Predrag Andrejević, malteški zet, konsultant-hirurg u Državnoj bolnici na Malti i predsednik Malteško-Srpske zajednice, došao je pre 25 godina na Maltu iz rodnog Leskovca. – Srbi na Malti su zajedno sa SOS Malta slali novčanu pomoć izbeglicama u našoj zemlji, a 2014. i stradalima u poplavama u Obrenovcu. Fond za pomoć bolesnim članovima nosi ime jednog od naših osnivača, pokojnog Branka Đorića – ističe dr Andrejević. Na ovom ostrvu je lane predstavljena izložba arheološkog parka Viminacijum, “Putevima rimskih imperatora”, koju je posetilo oko 5.000 ljudi.

– U oktobru, u saradnji sa Kancelarijom za dijasporu Republike Srbije, startuje Projekat za očuvanje i negu srpskog jezika i kulture na Malti. Naša i deca iz mešovitih brakova, starosti od sedam do 15 godina, uz igru će moći da uče naš jezik i da se upoznaju sa srpskom kulturom – s ponosom ističe Predrag.

HRAM STARIJI OD STOUNHENDžA I PIRAMIDA

Na egzotičnom ostrvu Gozo, sa starim crkavama i kapelama i plavim ribarskim čamcima, trebalo bi obići veličanstveni hram Gđantija, najstarije neolitsko nalazište na svetu pod otvorenim nebom. Starije i od Stounhendža i egipatskih piramida.

Megaliti, ogromni kameni blokovi, teški su i po 50 tona, a visoki od 7 do 11 m. Na gozu možete i uživati u vožnji brodićem kroz Plavu pećinu, raju za ronioce, sa zidovima u bojama duge, zaklonjenu visokim liticama i nestvarno lepim nijansama mora (dubina 600 m) i korala.

LAMPUKI, DžBEJNA I IMARET

Na ostrvu ima restorana za svačiji džep, pa večera ili ručak mogu da koštaju od 10 do 15 evra. Obavezno probajte lampuki, vrstu skuše koja se mresti samo u Mediteranu, kao i hobz biz zejt – hleb sa maslinovim uljem, kaprom i sosom od paradajza, bigila dip – namaz od pasulja, džbejnu – koziji sir posut biberom, imaret – kolač od prženog testa sa smokvama, zečetinu i čuvena malteška vina.

Share.

Leave A Reply

Close