Novi Travnik ili „Grad mladosti“, kako su ga njegovi građani rado i s ponosom nazivali nastao je 14. 6. 1949. godine na poljima sela Kasapovići, oformljen za radnike novoosnovane tvornice „MMK Bratstvo“

Nazvan je Novi Travnik (prema obližnjem gradu Travniku), te se 14. lipnja obilježava kao Dan općine.

Brojne gradine u dolini rijeke Grlonice na lokalitetu Rostovo-Sebešić, kao i nekropole stećaka svjedoče da je područje Općine naseljeno u kontinuitetu od predpovijesti do današnjih dana. U rimsko doba, kada se intenzivno vadila željezna ruda ovaj kraj je bio posebno značajan, te su tako i prva naseljena mjesta dobila simbolična imena Pećine i Ruda. Pored poljoprivrede, šumarstva, rudarstva i raznih obrta, razvijala se i jaka industrija (metaloprerađivački kapaciteti) izgradnjom poduzeća « Bratstvo». S razvojem industrije preporod doživljava i sam grad Novi Travnik, koji nastaje kao potpuno novo naseljeno mjesto, a samim tim postaje i prepoznatljiv kao mjesto s moderno riješenim urbanističkim i životnim sadržajem. Trend razvitka je nastavljen sve do početka devedesetih godina prošlog stoljeća.

Programom obilježavanja Dana općine za utorak je najavljeno Svečano otvorenje gradske knjižnice koju ovaj grad godinama nije imao, kao i Svečana sjednica općinskog vijeća.

Share.

Leave A Reply

Close