Zonta klub Zagreb, član udruge Zonta International, svjetske organizacije s više od 33.000 članica u 67 država svijeta, koja okuplja poslovne i profesionalno usmjerene žene u zajedničkom radu na poboljšanju pravnog, političkog, ekonomskog, obrazovnog, zdravstvenog i profesionalnog statusa žena u društvu organizirao je deveti tradicionalni koncert “Svečanost harfe”.

 

Prihodom od prodanih ulaznica za koncert”Svečanost harfe” kojega je izvodilo čak 25 harfistica u maloj dvorani “Vatroslava Lisinskog”, financijski se pomagala kampanja „STOP nasilju nad starijima“.

Ovim jedinstvenim u Europi glazbenim događajem, koji je ove godine imao “zadaću” skrenuti pozornost na šutnju u Hrvatskoj o sveprisutnom i rastućem nasilju nad starim osobama, članice Zonta kluba Zagreb prikupile su značajan dio financijskih sredstava i donirale ih Klubu umirovljenika Zagreb za kampanju „STOP nasilju nad starijima“

Već devetu godinu za redom Zonta klub Zagreb organizira humanitarni koncert na kojemu prikupljamo sredstva za udruge, projekte ili osobe čiji se položaj u hrvatskom društvu treba poboljšati, aktivnosti financijski poduprijeti ili pak pokazati javnosti značaj djelovanja. Kao klub koji djeluje međunarodno, u svom programu aktivnosti uglavnom radimo na poboljšanju položaja žena, no jednako tako ne podupiremo niti jedan oblik nasilja i uvijek se aktivno uključujemo u kampanje protiv njega. Iz navedenog razloga ove smo godine pomogli Klub umirovljenika Zagreb i njihovu kampanju „STOP nasilju nad starijima“, jer smatramo da se o tom hrvatskom društvenom problemu mora više govoriti, ali i više raditi na njegovom suzbijanju – izjavila je u povodu humanitarnog koncerta Anita Sedić, potpredsjednica Zonte kluba Zagreb.

Od 2013. godine Klub umirovljenika Zagreb provodi program prevencije nasilja nad starijima čiji je naglasak da nasilje nad starijima postoji ,u porastu je, odvija se u svim pojavnim oblicima (fizičko, psihičko, materijalno, seksualno) u obitelji, ali i u javnim institucijama.

Društvo ne reagira: nema SOS telefona, nema mreže savjetovališta niti skloništa, nacionalni dokumenti ne sadrže dodatne preporuke za postupanje sa starijima – žrtvama nasilja. Ovaj koncert bio je također i jedan od načina da bismo društvo osvijestili da je život bez nasilja temeljno ljudsko pravo svakog čovjeka – poručili su iz Kluba umirovljenika Zagreb, za čiju kampanju su u Zonta klubu Zagreb prikupljali potrebna financijska sredstva. 

 

 

Share.

Leave A Reply

Close