Brat i sestra iz Kanade bili su prvi gosti koji su proveli noć u Drakulinom zamku u Rumuniji posle skoro 70 godina, što im je upriličeno u Noći veštica kao pobednicima takmičenja koje je organizovao jedan američki sajt.

U takmičenju sajta Airbnb učestvovalo je 88.000 ljudi, u želji da dobiju priliku da večeraju i prespavaju u zamku. Pobedu su odneli upravo oni, a u odgovoru na nagradno pitanje šta bi rekli Drakuli kada bi ga sreli, opisali su kako je njihov deda Devendra P. Varma, stručnjak za engleske gotske priče i legende o vampirima, posetio tu tvrđavu 1971. godine.

Dvorac, Transilvanija, Drakula

Foto: Profimedia

Kanađani Robin i Tami Varma stigli su u zamak u Karpatima kočijom, juče u sumrak, a dočekao ih je Dakre Stoker, čukununuk Brama Stokera koji je 1897. godine napisao strašan roman o grofu Drakuli.  Večerali su pileći paprikaš i pili crveno vino, uz zvuke gudačkog kvarteta, pre nego što su legli u mrtvačke sanduke obložene crvenim somotom, ali san im nije dolazio na oči. 
Cele noći je ledeni vetar zavijao oko gotskog utvrđenja u Transilvaniji koje je inspirisalo legendu o Drakuli, ali to Robinu Varmi, doktorandu političkih nauka, nije toliko smetalo da zaspi koliko neprestano čavrljanje njegove sestre. 

– Stavio je poklopac preko sanduka da bi mogao da zaspi…Nije više mogao da me sluša kako pričam – rekla je danas njegova sestra Tami Varma, američkoj agenciji iz Otave koja je organizator događaja. 

Goste iz Kanade u zamku je protekle noći prestrašio nekakav misteriozni zvuk. 

Vlad Cepeš - Drakula

Foto: Profimedia

– Imali smo snažan osećaj da hodnicima zamka hodaju neki nevidljivi gosti. Ipak, preživeli smo do izlaska sunca – rekla je Tami Varma.

Sajt Airbnb, koji se bavi rezervacijama turističkih lokacija, 17. oktobra je objavio konkurs čiji su pobednici proveli noć u Drakulinom dvorcu, a od učesnika konkursa je traženo da iskoriste svoj “vampirski duh” i zamisle šta bi rekli grofu Drakuli kada bi ga sreli. Gostima je, kada su ostali sami posle večere, omogućeno da legnu u mrtvačke sanduke, baš kao što je i grof Drakula radio u strašnom romanu koji je tu legendu učinio popularnom, s tim da su im, ukoliko im to bude isuviše jezivo, na raspolaganju bili i kreveti. 

Ovaj zamak je poznat po vezi sa Vladom, princom koji je zaista tamo živeo u 15. veku i imao okrutan običaj da svoje žrtve probada koristeći kolac, što je bila inspiracija za priču o grofu Drakuli. 
Drakulin zamak je jedna od glavnih turističkih atrakcija u Rumuniji, sa više od 630.000 posetilaca godišnje, a u njemu niko nije prespavao još od 1948. godine, navodi američka agencija.

Share.

Leave A Reply

Close