U okviru III međunarodnih književnih susreta Lejla Avdić Udruženje Moja Generacija organizira izložbu umjetničkih slika Muhameda Aganovića Hamketa, jednog od najvećih banovićkih slikara. 

Muhamed Aganović – Hamke (1962-2015), je simbol Banovića. U rodnom gradu je živio, školovao se i stvarao. Ljubav prema slikarstvu i vajarstvu bila je i ostala njegova prva i jedina ljubav. Svoje radove izlagao je u Banovićima, Tuzli, Lukavcu, Živinicama, Novom Bečeju, Loznici, Krupnju, Šapcu, Beogradu, Zvorniku, Kostolcu i Podgorici. Likovnim stvaralaštvom i prezentacijama svojega rada na samostalnim i zajedničkim izložbama ostavio je svijetli trag na kulturnoj sceni Banovića ali i šire.

Autor je brojnih spomenika među kojima treba izdvojiti centralno spomen-obilježje poginulim borcima i šehidima odbrambenooslobodilačkog rata (1992-1995) ispred Radničkog doma u Banovićima. 

– Ovu izložbu organiziramo u znak zahvalnosti za sve ono što je Hamke učinio za naš grad, stoji u najavi Moje generacije.

Otvaranje izložbe je u holu BKC-a u Banovićima, u utorak, 15. marta 2016. u 18:00 sati. O liku i djelu slikara govorit će Ćamil Softić i Safet Berbić. Izložba će biti otvorena za posjetioce svakim danom od 7.00 do 16.00 sati sve do 20. marta 2016. godine kada se završava književno-kulturna manifestacija III Međunarodni književni susreti Lejla Avdić.

Share.

Leave A Reply

Close