U općini Ilidža iz godine u godinu povećava se broj sklopljenih brakova. Do 28. novembra ove godine sudbonosno „da“ pred općinskim matičarem izreklo je 550 parova.

Sklapanje braka u Općini Ilidža je jednostavno, ukoliko se dostavi sva potrebna dokumentacija. Matičar u dogovoru sa budućim bračnim partnerima određuje datum sklapanja braka, a rok može biti kraći od 30 dana od dana prijavljivanja namjere sklapanja tog braka. Svi potrebni obrasci za obavljanje vjenčanja u Općini Ilidža su besplatni i dostupni kako na web-stranici tako i na Info-pultu Općine.

Vjenčanja su besplatna srijedom i subotom u službenim prostorijama općine. Sklapanje braka se može obaviti i u hotelima, restoranima, ali to košta 400 maraka, a matičari rade od 10 do 18 sati.

Vlasnici ugostiteljskih objekata gdje je svadba dužni su osigurati prikladnu prostoriju sa odgovarajućim uslovima za obavljanje svečanog čina sklapanje braka. Budući bračni partneri koji žele da brak sklope u dane koji posebnim aktom općinskog načelnika nisu utvrđeni kao dani u kojima se vrši sklapanje brakova u službenoj općinskoj prostoriji, tj. srijedom i subotom, mogu to zahtijevati isključivo radnim danima od 10 do 18 sati i to će platiti 100 maraka, navodi se u saopćenju Općine Ilidža.

 
Share.

Leave A Reply

Close