Drugi festival savremenog klavira “Fortepiano” pod motom “Klavir u dugu folklora” počeće 25.05.2016 u Muzičkoj školi “Vasa Pavić” u Podgorici, a prethodiće mu nastupi profesora i učenika koji će danas biti priređeni u koncertnoj sali te obrazovne institucije.

Na koncertu koji prati osnovnu nit ovogodišnjeg izdanja – folklor – četvororučno će svirati profesorice Ana i Ida Muratagić “Svita za četiri ruke” od Slavickog, kao i Nina Perović i Nina Vuleković izvešće Ligetijevih “Pet komada za klavir četvororučno”. Učenici Sara Jovović i Simo Šišević iz klase prof. Anke Asanović interpretiraće Babadjanijanovu “Jermensku rapsodiju za dva klavira”.

Za sjutra su najavljeni koncerti u Koncertnoj sali muzičke škole, i to”Bartok za djecu” od 16.30 časova, “Bartok za mlade” od 17.15, “Obrade folklora kod južnoslovenskih kompozitora” od 18 časova i “Južnoslovenski kompozitori nadahnuti folklorom” od 18.45. Festival će zaokružiti koncertna promocija “Klavirinta” u KIC-u “Budo Tomović” od 20 časova.

– Ovogodišnje izdanje posvećeno je muzici koja je nastala pod uticajem folklora, posebno stvaralaštvo kompozitora sa područja istočne i jugoistočne Evrope. U tom kontekstu posebno mjesto zauzima rad Bele Bartoka, kao jedne od najistaknutijih figura nacionalnog pokreta u muzici XX vijeka s prostora istočne Evrope, koji je u svom stvaralaštvu sjedinio elemente folklora sa modernim muzičkim jezikom prve polovine XX vijeka. Njemu su posvećena dva koncerta: “Bartok za djecu” sa izborom kompozicija prve dvije sveske ciklusa “Za djecu”, i I do V sveska “Mikrokosmosa”. Drugi koncert “Bartok za mlade pijaniste” obuhvata složenija djela VI sveske ciklusa “Mikrokosmos”, zatim ciklična djela “Šest rumunskih igara” i “Sonatina”, do virtuozno-koncertantnog komada “Allegro barbaro”. Na fonu folklora su i dva koncerta posvećena južnoslovenskim kompozitorima: “Obrade folklora kod južnoslovenskih kompozitora” i “Južnoslovenski kompozitori nadahnuti folklorom” – ističe se u najavi ovogodišnjeg festivala “Fortepiano”.

Posljednji događaj biće koncertna promocija zbirke klavirskih kompozicija “Klavirint” koju čini pet djela savremenih crnogorskih autora mlađe generacije: Aleksandra Perunovića, Nine Perović,Milivoja Pićurića, Marka Kovača i Slobodanke Bobane Dabović, koju će moderirati Jelena Martinović Bogojević. Pored Nine Perović i Marka Kovač, kompozitora koji će svirati svoja djela, nastupiće i pijanisti Novak Pavličić i Nikola Vučković.

Share.

Leave A Reply

Close