Fotografije grada s hiljadu minareta prikazuju period prelaska iz 1930-ih godina, kada se stanovništvo rapidno širilo, a s druge strane bilo uznemireno zbog britanske okupacije koja je trajala od 1882. do 1956. godine.

Na plodnom području delte Nila nalazi se današnji glavni grad Egipta Kairo (nastao od riječi al-Qahira, što znači “pobjednički”) koji je naseljen od davnina.
 

Tokom vijekova prošao je kroz ruke Rimljana, dinastija Ayyubid, Fatimids i Osmanlija. Vojni objekti podignuti su da brane strateške položaje, uključujući i nadziranje brda Citadel koje je naručio Saladin 1176. godine.

 
Gradnju džamije Al-Azhar je 970. počeo fatimidski kalif Al-Mu‘izz li-Dīn Allāh nedugo nakon osvajanja Egipta i osnivanja nove prijestolnice Kaira. Najčešće se navodi kako se ime odnosi na Fatimu, kćer islamskog proroka Muhammeda koja je dobila titulu Az-Zahrā′ (“sjajna”). Predstavljala je prvu džamiju u Kairu, gradu koji je poslije dobio titulu “grad hiljadu minareta.” Danas je drugi najstariji univerzitet u svijetu s kontinuiranim radom.
 
Pod vladavinom Ismail paše od 1863. do 1879. godine izgrađeni su tzv. noviji dijelovi grada koji podsjećaju na bulevare i avenije u Parizu.
 
 
Share.

Leave A Reply

Close