Turisti koji su posetili Havaje i tom prilikom kao suvenir poneli kamenje već 20 godina ih vraćaju poštom tvrdeći da ih je zbog kamenja stigla “Pelina kletva” i donela im nesreću.

U lokalnoj pošti u gradu Hilo na Havajima, pošiljke ispunjene kamenjem pune sobu za prijem paketa. Pošiljke su poslali nekadašnji turisti koji su posetili Havaje, a koji su ilegalno poneli kamenje, pesak, školjke i ostale minerale kao suvenire, iz nacionalnih parkova. Oni hitno žele da ih vrate.

Na nekim paketima piše i “Molim vas, vratite ovo na plažu“ ili, još bizarnije “Recite Peli da mi je žao“.

Naime, navodna kletva povezana sa Pelom, havajskom boginjom vatre i vulkana, navodi turiste da vrate suvenire koje su poneli kao znak podsećanja na odmor na Havajima. Ova bizarna praksa dešava se već godinama.

Poštari u Hilu primaju ovakve pošiljke već 20 godina, koliko rade u lokalnoj pošti, i veruju da je ovo neobično ponašanje turista povezano s misterioznom kletvom boginje Pele, kako prenosi “Hafington post“.

Veruje se da Pela baci kletvu na svakoga ko pomeri kamenje sa stene od lave sa ostrva i da ga zbog toga tokom života prati teška nesreća. Ljudi koji tvrde da ih je pogodila Pelina kletva kažu da su godinama imali nesreću u ljubavi, kao i da su bili protivzakonito hapšeni. A kako bi se iskupili boginji i razbili kletvu, turisti masovno poštom vraćaju kamenje tamo gde i pripada.

– Nakon što pročitamo ova pisma i pokušamo da ih razumemo, shvatimo da te ljude zaista prati neka vrsta loše sreće – kaže poštar Alton Ujetake.

– Oni se trude da pošalju nazad kamenje zato što vremenom počinju stvarno da veruju da su uradili nešto loše – kaže on.

Jedna turistkinja, koja je želela da ostane anonimna, izjavila je za “Hafington post“ da je ponela sa odmora u Mauiju kamenje, a nakon što se vratila kući, uginula su joj oba ljubimca, razvela se i bila je primorana da napusti svoju kuću. Ona dodaje da je osetila veliko olakšanje kada je vratila kamenje i “kletva kao da je nestala“.

Džesika Ferakejn iz nacionalnog parka “Havajski vulkani“ kaže da, iako je iznošenje kamenja iz države ilegalno, Pelina kletva je samo mit.

– Ovaj mit je u rangu sa onim da je nesreća ako vam crna mačka pređe ulicu, ili da razbijeno ogledalo donosi nesreću. U usmenim tradicijama se ne spominje da bi Pela proklela kamenje, tako da je to samo mit koji se baš proširio – kaže ona.

A šta poštari rade sa svim tim kamenjem koje pristiže?

– Kamenje se pažljivo uvija u crveni list, koji je povezan sa srećom i koji daje Peli do znanja da je kamenje vraćeno. Zatim se vraća na posebne lokacije nacionalnog parka Havaji, blizu Pelinog doma – piše na sajtu Pelescure.com.

Share.

Leave A Reply

Close