Više od 70 posto površine ove prekrasne zemlje je zapravo nacionalni park, koji štiti UNESCO.

Na jednom dijelu dugačku granicu Španjolske i Francuske prekida jedna mala, ali slatka državica. Kako pretpostavljamo da ne znate baš previše o njoj, evo šanse da kroz 10 činjenica nešto i naučite!

1. Vjerovali ili ne, Andora je četrnaesta najstarija država na svijetu! Kad smo već kod brojeva, dodajmo i da je šesnaesta najmanja.

2. Na čelu Monaca nalazi se princ. S druge strane na čelu Andore nalaze se dva princa koja dijele vlast. Zanimljivo je što nijedan od njih nije iz Andore, jer je jedan princ uvijek aktualni predsjednik Francuske, a drugi biskup od Urgella. Naravno, ove pozicije nemaju nikakvu stvarnu moć.

Andora se udobno smjestila između Francuske i Španjolske (Foto: Gulliver/Thinkstock)

3. Glavni grad države, Andorra la Vella najviši je glavni grad starog kontinenta i nalazi se 1013 metara iznad površine mora.

4. Po očekivanom životnom vijeku, Andorci se nalazi na drugom mjestu, odmah iz neuništivih Japanaca.

5. Jedina je zemlja na svijetu gdje je službeni jezik katalonski. Naime, iako se on govori i u Španjolskoj i Francuskoj, samo je ovdje službeni.

6. Ovdje vojska ne postoji. U slučaju ratnog stanja, državu bi štitile francuska i španjolska vojska.

Život u Pirinejima (Foto: Gulliver/Thinkstock)

7. Više od 70 posto površine zemlje je zapravo nacionalni park, koji potpada pod zaštitu UNESCO – a.

8. Što se tiče kriminala, on je ovdje gotovo kao i vojska – nepostojeći. Radi se o jednoj od najsigurnijih zemalja svijeta.

9. Od četiri najmanje europske zemlje (ne računajući Vatikan) Andora je najveća s površinom od 468 kilometara kvadratnih u leđa joj gledaju Monako, Lihtenštajn i San Marino.

10. Andora nema nacionalnu banku i svoju valutu. Danas koristi Euro, a prije je u upotrebi bila španjolska Peseta ili francuski Franak.

Share.

Leave A Reply

Close