Sinoć je u BKC-u Gračanica, u okviru“ Ljetnih večeri pod lipama Gračanice“, upriličeno druženje sa akademskim slikarom Semirom Osmanhodžićem. Tom prilikom mu je svečano dodijeljen likovni atelje u prostorijama Kulturnog centra, u kojem će  ovaj mladi umjetnik moći stvarati.  Posjetiocima u Kulturnom centru u Gračanici su se obratili načelnik Općine Nusret Helić i direktor BKC-a Nedzad Peljto.

                Vodjen unutrašnjim osjećajem, da li je nešto za njegovo oko lijepo ili ne, kada se radi o umjetničkom djelu, sa uspjehom je sticao znanje i na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i učio kako da se umjetnošću bavi na pravi način. Bile su to tek smjernice, kaže Semir , a sada mi predstoji još puno rada .

               U vrijeme studiranja imao je nekoliko kolektivnih izložbi, od kojih posebno izdvaja onu pod nazivom “Zajedno u umjetnosti” koja se održala u četiri grada – Sarajevu, Banjoj Luci, Trebinju i Širokom Brijegu.

Prvu samostalnu izložbu imao je u Sarajevu 2015 godine, nakon završetka Akademije. Nosila je naziv “Kad noć želi da postane dan” . Semir Osmanhodžić nastoji i nazivima i radovima koje predstav lja na izložbama, prikazati  vrijeme u kojem živimo , u kojem su, kako kaže – „ prave vrijednosti izvrnute, tako da se poštuje kopija nad originalom, iluzija naspram stvarnosti“.

No, ono što posebnu pažnju privlači kod ovog mladom umjetnika, jesu portreti.
Izazov je bio, pomjeriti granicu i ove portrete učini realističnijim od fotografije. To traži mnogo truda i koncentracije, 10-20 sati rada, a ponekad i više… No, u tome uživa. Ni internet , ni bilo koji drugi medij, ne mogu dostojno predstaviti njihovu snagu i osjećaj, kao kad ih vidimo uživo, kaže Semir.

Snagu njegovog stvaralaštva osjetile su Gračanlije i prije, a naročito sinoć, na izložbi kojom se predstavio u rodnom gradu. Loše vremenske prilike (kiša) ,nisu spriječili zaljubljenike u umjetnost da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj i upoznaju se sa umjetničkim djelima sugradjanina Semira Osmanbašića koji se, nakon završene Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, odlučio vratiti u rodnu Gračanicu.

Semir ima u planu organizovati školu crtanja za sve ljubitelje crteža kao i onih koji se planiraju ozbiljnije baviti ovom umjetnošću, odnosno studirati na Akademiji dramskih umjetnosti.

Share.

Leave A Reply

Close