Izložba “The Creators”, koja će biti otvorena sutra u Galeriji savremene umjetnosti Charlama, najavljuje ponovno pokretanje aktivnosti u Charlami, koja je svojevremeno bila epicentar suvremene umjetničke prakse u BiH i regiji te je za kratko vrijeme dobila kultni status unutar kulturne i umjetničke zajednice u Sarajevu

Na današnjoj pres-konferenciji, o ponovnom pokretanju aktivnosti u Charlami, koja nakon tri godine počinje s radom, govorili su predstavnici Centra kulturnih aktivnosti Charlama Jusuf Hadžifejzović i Jasmin Duraković, ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, istoričarka umjetnosti Nermina Zildžo te umjetnici koji učestvuju na izložbi.

Duraković ističe da je novi naziv odnosno pretvaranje galerije Charlama u galeriju savremene umjetnosti logičan slijed, jer će Charlama biti upavo to kako za likovne umjetnike tako i za druge. Plan je, navodi, da se godišnje u galeriji postavi pet, šest izložbi značajnih autora iz BiH i svijeta.

Ministar za kulturu Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, koji je po riječima predstavnika Charlame zaslužan za njeno ponovno otvaranje, naglašava da je savremena umjetnost važna, jer bez nje “ne možemo funkcionisati ni kao društvo ni kao grad”.

Kustos izložbe i galerije Charlama, umjetnik Jusuf Hadžifejzović kazao je da na ovoj izložbi izlagati 100 autora s 200 radova. Većina umjetnika i umjetnica koji izlažu na ovoj izložbi vlastitim sredstvima obezbjeđuju učešće.

U galeriji Charlama izlagalo je ili izvodilo svoje radove desetine priznatih umjetnika iz BiH, regije i čitavog svijeta, a o aktivnostima u njoj pisali su brojni svjetski mediji.

Izvot: FENA

 

Share.

Leave A Reply

Close