Grad na Moravici sve popularnija destinacija za domaće i strane turiste. Prenoćište od 1.000 pa do 3.000 dinara za pun pansion

GRADIĆ opasan planinskim vencima Golije, Javora i Mučnja, koji leži na reci Moravici, smatra se kolevkom seoskog turizma u Srbiji. U desetak sela ivanjičkog kraja od pre više od tri decenije ovdašnji seljani gostili su turiste iz raznih krajeva sveta – u početku u posebno opremljenim gostinskim sobama, a danas sve više u pansionima, luksuznim apartmanima, u smeštaju sa spa centrima i otvorenim bazenima.

Uredbom Vlade Srbije, pre 16 godina opština Ivanjica proglašena je vazdušnom banjom. Idealna nadmorska visina, oko 470 metara, kao i ruže vetrova koje se “sudaraju” u njenoj okolini, čini ovaj kraj pravim mestom za odmor, relaksaciju, rekreaciju i oporavak. Uz to, poznato je i da se postižu odlični rezultati pri oporavku obolelih od anemije.

Direktor Turističke organizacije u Ivanjici Radomir Lišanin ističe da je sedamdesetih godina prošlog veka u selu Devići zabeležen prvi zvaničan dolazak turista u jedno seosko domaćinstvo. Posle tog sela, turizam je procvetao i u selima Katići, Maće, Kušići, Lisa, Kumanica, Komadine, Dajići i Raščići. Danas su među najpoznatijim pansioni “Obradović” u Katićima, vila “Angelina” u Kušićima, “Ivanjički konaci” u Raščićima, “Golijski konaci” u selu Komadine…

– Interesovanje turista svake godine je sve veće, a u sezoni se čak traži i krevet više – ispričao nam je Lišanin. – Posle odmora u našim krajevima, ljudi kažu da se osećaju preporođeno. Na to utiču sudari vetrova, naših domaćih i onih koji dovde dobace s Mediterana, a na to sve trba dodati i miris borovih šuma, neverovatan mir i zeleno prostranstvo.

 

Jedan od poznatijih ugostitelja u ovom kraju je Draško Milosavljević, vlasnik “Golijskih konaka” iz Komadina. On je, inače, stolar po zanimanju, pa je pre sedam godina po svom projektu sagradio čitav kompleks kuća na svom imanju, kao i sav nameštaj.

– Trenutno imamo pet smeštajnih jedinica, a još jedna je u izgradnji – kaže Milosavljević. – Imamo otvoren bazen, park za decu, mini zoo-vrt s jagnjićima i jarićima, park za decu, pešačke staze, bicikle… Imamo obezbeđen parking, a počinjemo i izgradnju teniskog terena. Supruga Jasna je glavna domaćica i gostima sprema isključivo domaću hranu. Hleb se peče svakog dana, nema kupovnog. Imamo naše dobavljače sira i kajmaka, heljdinog brašna, od čega Jasna sprema izvrsne specijalitete.

PUTEVI

IVANjICA je s većim centrima u ovim opštinama povezana asfaltnim putevima, a od Beograda je udaljena 224 kilometra. Preko Arilja i Požege povezana je sa jadranskim magistralnim putem i prugom Beograd – Bar, zatim preko Guče sa Čačkom, preko Kaone sa Kraljevom, preko Sjenice i Novog Pazara izlazi na Ibarsku magistralu, a od Sjenice preko Nove Varoši sa Prijepoljem i dalje sa Crnom Gorom i Jadranom.

 
Share.

Leave A Reply

Close