Na plažama mnogo više gostiju nego u knjigama. U Ulcinju i do tri puta više gostiju nego što je registrovano

TURISTIČKA stvarnost i statistika se na crnogorskom primorju ovih dana bitno razlikuju. Mnogo je više gostiju na plažama i duž šetališta nego što ih je u turističkim knjigama.Na najposećenijoj budvanskoj rivijeri, prema najnovijim podacima Turističke organizacije, boravi oko 60.000 gostiju,što je, kažu, na prošlogodišnjem nivou. Ipak, i onima koji nemaju direktne veze sa turizmom je jasno da je posetilaca na području od Jaza do Buljarice znatno više.

U najjužnijoj opštini Primorja, ulcinjskoj, u turističke knjige je uvedeno 19.000 turista. No, s obzirom na “blokadu” Male plaže, do koje je teško prići od automobila i kupača, kao i ogroman broj gostiju na Velikoj plaži, izvesno je da je mnogo više naroda u gradu i okolini nego što je registrovano.

Slično je i u barskoj opštini, gde su izbrojali 16.000 turista, a i oko laika može da zaključi da ih je mnogo više, kao i duž Boke kotorske. O velikim razlikama brojki u turističkim knjigama i stanja na terenu svedoče ponajbolje pekari. Prema potrošnji hleba, u Ulcinju kažu ima i tri puta više gostiju nego što je registrovano.

Radi se, dakle, o “ilegalcima”, turistima koje njihovi domaćini ne prijavljuju kako bi izbegli plaćanje boraviše takse, koja je najjeftinija u Ulcinju (50 centri za odraslog gosta), kao i porez na zaradu. U pitanju je stara praksa. Sivu ekonomiju u ovoj oblasti brojna inspekcijska letnja ekipa čiji je štab u Budvi, a čiji pripadnici “češljaju” obalu je samo delimično suzbila. “Ilegalaci” su smešteni uglavnom u privatne kuće i stanove koji su divlje podignuti, pa njihovi vlasnici nemaju odobrenja za izdavanje soba i apartmana turistima. A upravo ti objekti su – puni.

Neprijavljene turiste u svoje domove dovode njihovi vlasnici, ali i brojni dileri koji su preplavili trotoare duž magistralnog i ostalih gradskih puteva i raskršća. Koji takođe rade divlje uzimajući solidan procenat od gazde kojem pune objekte. Izvesno je da se do kraja ovog, glavnog letnjeg meseca neće nešto bitnije promeniti. Gužve su sve veće, prazni kreveti se traže na sve strane. Izvesno je da će štete i te kako imati opštine crnogorskog juga i državni budžet. A dobru zaradu izdavaoci “na divlje”.

ŠPIC

PRVA nedelja avgusta protiče u znaku ogromnih gužvi na saobraćajnicama koje vode ka moru. Pokazalo se i ovoga puta da gosti masovno stižu na more u avgustu. To u prvom redu važi za turiste iz regiona. Puna sezona će trajati kao i ranije, jedva 40 dana, iako se već dugo priča o njenom produžetku. Najviše gostiju je iz Srbije i Rusije, kao i drugih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.

 

Share.

Leave A Reply

Close